Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

да још једаред пзјави да ће се исплата срећака у номинално 10,000.000 динара од стране потписаног извршити пошто положи :

1.) 10,000.000 дин. 47/) злат. ренте код Англо Банке.

2.) 650.080 дин. и у готовом код Англо Банке.

3) 1.000.000 дин. у готовом друштву рвенога Крста.

Београд 10/22 Фебруара 1885 г.

С поштовањем Ад. Шпрингер и Касел

Председник г. Вујовић саопштава, да је понуђачу потврђен пријем понуде, а затим отвара генералну дебату 0 понуди.

Т. И. Маргетић мишлења је, да се понуда одбаци и приступи остварењу срећака као што је у начелу усвојено на УП. друштвеном скупу, што ће од много веће користи бити за друштво, него ова понуда, која има јошт тежих услова него Меркурова понуда.

Г. Др. Р. Лазаревић предлаже да се приступи проучавању понуде.

Г. М. Ст. Марковић одговара Т. Маргетићу, да се не може приступити остварењу онога плана, о коме он говори, јер нема пуноважног решења, ни одборског ни скушиштинског.

Т. Др. Гонсијеровски је за проучавање понуде, а тражи да се одмах пошље један препис г. министру финансије, са којим је приватно о овоме предлогу говорио и који му је изјавио своје мишлење, да неће тешко бити израдити котирање на бечкој берзи.

Г. Вујовић саопштава да је даопревод већ г. министру финансије.

Т. С. Ћурчић жели да се с истом вољом као и при ранијој понуди, приступи проучавању ове понуде, не појми, зашто је г. Маргетић противан, кад нам понуда обећава извесне користи, а — по ошштем утиску, који је читање понуде на њега, учинило — не налаже нам она никакве материјалне обвезе. (н предлаже да се приступи специјалном претресу, али не као пређе у комисији, него у пуној седници одборекој, у коју да се позову ранији гл. стручњаци.

9