Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

54

Овим горњих 4+,000.000 фор. злат. ренте положиће потписани код Аустро-угарске банке у готову 665.656 дин. којом се сумом исплаћује у првим годинама вишак згодитака преко прихода купонских.

Згодишши мењају се од 200.000, 100.000, 80.000 дин. до најмањих згодитака од 12 на 15 дин. а исплаћују се искључно из интереса депо-а, тако, да друштво српског Црвенога Крета нема никакве одговорности ни за исплату згодитака ни за амортизацију.

56.

Кад Главна Скушитина српског друштва ИЦрвенога Крста, прими овај пројекат и кад га одобри краљ. влада, Главни је Одбор обвезан да повове потписану банкарску кућу, да за четир недеље од дана препоручено послатог одговора Главног (Одбора, положи кауцију у готову у 200.000 дин. код Народне Банке Краљевине Србије у Београду. Чим се ова кауција положи, дужан је Главни Одбор да предузме код краљ. срп. владе нужне кораке, да се у корист друштва издате срећке могу котирати на берзи у Бечу. По одобреном котирању, а 8 дана по саопштењу тога потписаној банкарској кући, она. је обвезана да остатак у дин. 800.000 положи облагајници срп. друштва Првенога Крста и да код Народне Банке у Београду депонованих 200.000 дин. у готову стави на слободно расположење срп. друштву Прв. Крета.

Ако би гл. Ад. Шпрингер и Касел после положене кауције и издејствованог котирања на бечкој берси одустали од овога уговора, то губе они ту положену кауцију у корист српског друштва Првенога Крста, али у том случају срп. друштво Шрвенога Крета нема никаквих даљих потраживања одт.г. АД. Штпринтера и Касела.

RRA IRONIJU dz VIN S: