Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

170

се стало на пут злоупотреби уговорнога знака „Крв. Крста. на белом пољу“, како у мирно тако и у ратно доба,“

Шрема свему томе писати г. министру војном IT умолити га, да бе у нов војно-судски законик унесе наређење о заштити Женевског Креста.

Бр а.

Секретар претставља, како је на првом састанку главног друштвеног скупа у предлогу о лутријској операцији споменута као најбитнија страна тога уговора питање о одговорности друштва Првенога Крста према уговорачу и преме купцима срећака ; а то ието питање дало је повода, те су се у самом Главном Одбору поделила мишљења у већину (која држи да по уговору, као што је предложен, нема никакве одговорности) и мањину (која држи да има неке моралне одговорности). Да 0п се ово питање извело на чисто и да би се, ако је могуће, постигла у самом Одбору једнодушност односно предлога, који бе скупу подноси, предлаже, да се пројекат о лутријској операцији поднесе једној правничкој комисији, која ће дати своје стручно мишлење о томе, да ли по пројекту уговора између нашега друштва и Шрингера и Касела у ошште, или ма по коме члану његовом по наособ, може произаћи каква матери= јална одговорност од стране друштва ПЦрвенога Крета.

Ако се овај предлог његов усвоји, он ће предложити и лица за комисију.

Г. Дер Медовић усваја предлог за комисију, а што се тиче предлога о срећкама, он ће се уздржати гласа. Њему се придружује и г. Лекић. Г. М. Вујић држи, да је излишно износити предлог пред правничку комисију.

T. Bb. 0. Симић и г. 6. Ћурчић примају први део преллога секретаровог. Пошто су се за предлог изјаснили још и гт. М. Јовановић и Д. Милутиновић, секретар предлаже, да се за комисију умоле и позову гг. Јован Авакумовић, Јов. Максимовић и Ал. (. Јовановић, чланови касационога, суда, Јов. Лешјанин председник суда беогтрадско-трговачког, а г. М. Вујић жели и предлаже да у комисију уђе иг. Андра Ђорђевић проф. велике школе,

реја