Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

111

Шема томе Одбор једногласно усваја, да се уговор изнесе на оцену правничкој комисији, која ће бити састављена из свију овде именоване господе, а од стране Главног Одбора да г. Ђ. 0. Симић да комисији нужна обавештења.

Бр. 4.

Секретар представља да је у одборској седници 20 7. M. решено, који ће чланови пступити из Главног Одбора према 5. 4 друштвених правила, али да то решење, као што се он накнадно уверио, не одговара ни духу 5 4. правила, ни досадањој практици. Јер кад се у току године упразне места одборншка, онда се она допуњује само до главнога скупа, а скуп дефинитивно попуњује та места било новим избором, било потврдом одборских кандидата '. ој. оних лица, која је одоор у току године изабрао. Па како по 5. 4. друштвених правила скуп бира једну трећину одборника, те се сва у току године упражњена места имају урачунати у овај број, јер кад се не би тако радило, могло би наступити, да екуп бира већи број но 6 одборника, а то би било противно начелу континујитета, које је узето за основу у овом наређењу друштвених правила. (во своје схватање објасњује досадањом праксом одборском и према томе изводи, да не треба да иступају из одбора ове године pp. Вујовић, Медовић, Крсмановић, Јовичић, Лекић и Пешика, него да скуп треба да попуни само оних шест места која су упражњена иступањем гг. одборника: д-р Саве Петровића, д-р Докића, М. Шапчанина, д-р Јов. Машина, Ј. Мишковића и Св. Николајевића.

Оваквом схватању друштв. правила придружују Će TI DP. Ђ. С. Симић, С. Ћурчић, М. Јовановић и 'К. Јовичић, а противног су мишљења PP. д-р Медовић и Вујовић.

Затим Главни одбор усвајајући разлоге већине одборске решава, да се на пет, у току девете друштвене године упражњених одборничких места кандидују она господа, коју је Гл. Одбор за своје чланове изабрао (гг. д-р Р. Лазаревић, Д. Милутиновић, ĐĐ. С. Симић, Л. Андрејевић, и М. Вујић), а за ше-