Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

и

ит.

9, ОДБОР У ШАПЦУ

Главном Одбору Српског Друштва Шрвенога Крста.

Шабачки одбор друштва Црвенога Крета имао је у 1906. г. четири одборске седнице, а позвао је и све чланове друштвене на годишњи скуџ за 1906. г. 6. априла прошле године. — Го дишњи скуп за 1906-г. одржан је 21. јануара 1907. год.

Рад одборов у 1906. г. кретао се саобразно штатутима друштвеним, саобразно упуствима главног одбора у Београду и саобравно решењима донетим на годишњем скупу друштвеном од 6. априла ове год.

1. Одржавао је везу с главним одбором и прикупљени новац од чланова слао истоме. i

2. Старао се, да се по округу конститујишу даљи месни

_ одбори и добио извешћа, да у Лозници већ постоји месни под-

одбор и да је у срезу поцерском образован пододбор. Приход свој слао је лознички пододбор непосредно главном одбору, а поцерски пододбор нити је имао каквих прихода, нити их коме

„слао. Колико је шабачком одбору познато, према дотичном из-

вешђу начелника среза поцерског, сав се рад тамо ограничио на упис чланова: улози нису покупљени.

д. По решењу главног годишњег скупа од 6. априла пр. г. одбор се је обратио расписом свим надлештвима у округу, где се ма какве исплате врше, ради прикупљања прилога за друштво Црв. Крста и уписа чланова. Ово је препоручио и главни одбор из Београда, е да би се малим улозима од 0:50 пара дин. месечно на лакши начин по чланове прибавило друштву што више чланова. Труд овај, бар до сада, изгледа да није уродио никаквим успехом, јер ни једно такво надлештво није известило шабачки одбор о свом раду у том правцу, што ће значити, највероватвије, да ништа није ни урађено. На састанку одбора од 11. јануара ове год. решено је, да се још један распис управи тим надлаштвима у коме треба да се умоле да пошљу извешћа о раду у том правцу.

4. Као повереник друштва сакупљао је чланске улоге у Шапцу поред благајника одборовог једино секретар одбора д-р Н. Ђорић. Шефови надлештва, којима је упућен напред споменути распис о прикупљању чланова и чланских улога, оглашени су такође за поверенике друштвене, али, као што је напред споменуто, без успеха.

6. По решењу годишњег скупа од 6. априла 1906. г., одбор се је обратио управама свих новчаних завода у округу, да од својих прихода одвоје годишње по једну суму, као добротворни прилог друштву Црв. Крета; Како ни један од тих завода није