Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

26

ни прилог послао, ни ма шта одговорио: решено је на са. станку олборовом од 11 јануара 1907. г да се сви ти заводи понова у истом смислу умоле, да пошљу прилоге овом олбору за друштво Црв. Крста, пошто сви ти заводи баш у јануару и завршују своје годишње рачуне, те су сад баш и у могућности да по што год одвоје и за Црвени Крст. То је решење одборово олмах 13. јануара 1907. године и извршено. и одбор има наде да ће тај корак уродити плодом.

6. По решењу годишњег скупа одбор се је обратио Њ. Пресвештенству епископу шабачком за дозволу, да два пут преко године о празницима иде један тас по црквама овог округа на име Црв. Креста. Одбор је у стању известити главни одбор, да је с дозволом и благословом нашега еппскопа ово и учињено и ла је од стране шабачког духовног суда један део тако скупљеног новца у 58:92 динара већ послат непосредно од шабач ког духовног сула Главном Одбору у Београду и да је други део новца у 9011 дин. предат благајнику шабачког одбора друштва Црв. Креста, те га је он пспратио Главном Одбору. О овим новцем послат је још и прилог г. Џетра Бојуновића у 8 дин, свега дакле 4011 дин.

i. Према решењу годишњег скупа а сагласно и статутима

друштва, одбор је на састапку од 11. јануара ове год. утврдио да приреди ове године два поучна популарна предавања у корист Црв. Крста у Шапцу. да предавања ова, дали су реч. да суделују као предавачи 4 шабачка лекара и 8 професора. Предавања ће обухватити по неколико предмета што је могуће разновреније салржине. Прво тако предавање одржано је 28. јануара 1907. год. Предавали су др Н. Ђорић окр. физикус и др М. Дуњић срески лекар. Прихода је било 106 дин. Друго предавање одржаће ве у марту или почетком априла ове год.

8. У току године иступио је селидбом у Београд. из чланства у одбору г. др Ч. Михајловић санитет. мајор. По статутима друштвеним, његово је место могао попунити и сам одбор, на својој седници од 11. ов, месеца али, како је био са свим близу и дан годишњег скупа, одбор је то оставио годишњем скупу да изврши, па је исти и изабрао за новог члана одбора Tr. Перу Суботића проту и председника шабач. лухов. суда. Према томе управу сачињавају:

Почасни председник Њ. Преосвештенство еписком шабачки г. Сергије.

Председник, г. Милор. Вујичић окр. начелник.

Потпредседник, г. Љуб. Миљковић директор гимназије;

Деловођа, д-р Никола Ђорић окр. физикус;

i 4 5 |; 5 NJ | -Е + Е |

akte ~

лава |M;

пије.

i