Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

91

Пошто Ви нисте платили улог за 1906. тодину онда не-

можете ни говорити.

Д-Р Свет. Марковић. — Ја сам платио за 1906. год. а за 1907. год. казао сам да ћу платити после скупа, пошто видим рад. Како у вашим правилима нема нигде да ја не могу сад на дан збора платити улог, то ја мислим да могу то сад да учиним и да имам права на реч,

(СБЕРЕТАР Л-Р Вој. Оувготић. — Ја молим госп. колегу да прими к знању, да у извештају за 1905. год. стоји штампано његово име као члана, а за 1906. год. он није постао члан. Ја сам био пажљив и послао му признаницу, али ми је он вратио. > CREPBTAP N-P B, BoPBBBHR. — Молим вас, господо, по нашим правилима на главном екупу имају право гласа и говора сви чланови друштвени који су платили улог за ту годину. Ја молим г. доктора да ово прими к знању и да оду“ стане од тражене речи. Ми морамо поштовати наша правила и само онај који врши дужности чланске има права да говори.

Коста Јездић. — Ја мислим, да ми треба да водимо ра чуна о праву гласа и праву говора на овом збору. Ја мислим да ве би било лепо ако нашим гостима неби дозволили да говоре. Друга је ствар кад дође до решавања, да ли ће дотични имати право да решава, да да свој решавајући глас, али ми треба да им дозволимо да говоре.

Потпредбелник. — Прима ли скуп предлог господина, Јездића 2 (прима) Онда изволите говорити г. Марковићу. Д-р Ов. Марковић. — Благодарим на речи. коју сте ми

дали, и ако нисам платио улог за ову тотину, а ја ћу да кажем због чега нисам улог платио. Нисам платио улог за прошлу годину зато, што се главни скупови „Друштва Црвеног Крста“, које има важности за целу Србију, обично свршавају за пет минута, а то мени никако не иде у главу, да се један тако важан скуп свршава за пет минута. Ја сам онда налазио, да кад то друштво свршава свој-скуп за пет минути да је у њему некакав сптан рад те зато нисам платио улог.

А сада да пређем на саму ствар.

Прво, ја бих имао да замерим управи што није објавила преко новина, да ће се држати овај скуп. Друштво Црвенога Крста не постоји од јуче; оно има толико година своје прошпости и има велики број чланова међу најугледнијим људима нашег лруштва, и онда је управа могла бар своје чланове позвати нарочитим позивом.

(ем тога имао бих да замерим, што друштво Црв. Крста никада не штампа и не раздаје члановима свој извештај онда