Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

32

кад је ред, пре збора, него га штампа тек доцније и раздаје га пошто је цела ствар свршена.

То је једна мала и ситна замерка.

Што се тиче пигања, које је сад овде прочитано, то јест Лутријског Здајма, ја налазим да је заиста ствар врло важна, и баш зато што је важна, главни одбор требао је са том ствари да упозна своје чланове на неки начин пре скупа, те да они дођу овде спремни и да и одбију оне нападе који су у јавности изношени противу овог предузећа, Оваквим начином, који сте ви изабрали, да се само прочита па да се ређају године шта је кад решавано, тим путем, и начином неће се добити тачна слика онога што треба да се зна.

Вама је свима познато да је поводом овог зајма било много ларме. По свој прилици да то није оправдано, али главно је да је било ларме. Друштво Црвеног Крста треба да стоји увек на једној солидној основи. На 1 по моме мишљењу, ја налазим, ла главни одбор к д је нашао за умесно да предузме овакво једно крупно предузеће, ја налазим да то не спада у какову држ, тајну, и онда је главни одбор требао да скупи један известан број људи који се разуму у том питању, ван своје средине и да се са њима консудтира, да управо исцрпе све путеве који су за то предузеће потребни и тек онда да приступи остварењу тог предузећа.

Главни одбор је међутим само узео једног математичара који је разуме се са његове тачке гледишта дао мишљење да, је зајам добар; али како други људи доказују да овде има извесних грешака, које могу бити на штету Црвеног Крста, ја налазим, да је ту учињена једна погрешка, до душе свакако не намерно, али се је та погрешка могла избећи. На пример ови лозови који у Паризу коштају 20 динара RODU EHO се продају по 25 динара.

То је једна неправилност коју главни одбор неби требао да допусти. И зато што се они овде продају скупље него што вреде у самој ствари намећу се неке претпоставке о главном одбору, што је, разуме се било непотребно.

Ја бих зато молио главни одбор, да о овој ствари ван овог извештаја, који је прочитан, обавести нас и који смо чланови и који ннсмо чланови (ето ја на пример нисам члан) те да и ми знамо разлоге томе и да у приликама бранимо саму установу.

Ја никако не говорим са хрђаве тачке гледишта, него говорим само у доброј намери.

Ја бих, дакле, желео да се извештаји главног одбора друштва Црвенога Крста штампају пре главног скупа. Друштво

а ан Pasji. Брајана ен iy e

ући