Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

40 |

дневноме реду известан предлог, о коме имамо да товоримо,

а мисли г. д-ра, које се оснивају на искуству и на родољу=

бивим интенцијама, веома жалим, што пре осам дана нису изнете у једном писменом предлогу, па да о томе сада одлучујемо. Међутим будите уверени, да ће главни одбор имати тај ваш предлог на уму и ми ћемо о томе размислити и говорити. 7

Али овде је сада други конкретни случај. На дневном је реду предлог главног одбора, да се од стечених два милиона, за које српски народ није дао ни кршене паре, образује неприкосновен фонд, који се не сме дирати. Приход од 80.000 динара, у ратно доба, цео да се троши, а у мирно доба, три четвртине т. ј. 60.000 динара у злату. Кад до данас нисмо имали да дајемо тих 60000 дин, војноме санитету, него смо давали колико смо могли, онда не знам зашто се не би задовољили тиме, особито данас, кад је политичка констелација таква, да је до рата још врло далеко. Значи да ће Црвени Крет дати војноме санитету за 10 година 600.000 дин. а за 15 година скоро један милијон ( друге стране, господо, ја се не чудим ширим круговима, али као да продире и у стручне кругове мишљење, као да је Црвени Крст зато ту, да целу санитетску спрему мора он извршити.

То је, господо, погрешно мишљење. Црвени Крет је у свима земљама и код свих народа само помоћно средство војном санитету и он чини колико може и како може: у богатим земљама више, у сиромашним мање; богата друштва дају разуме се више, а сиромашна мање.

Ми смо сада у положају, да хоћемо драге воље да изиђемо нашем војном санитету на сусрет. У начелу ми смо већ изјавили готовост министру војном, да набавимо нове сани. тетске колоне за рањенике. Једном речи, ми очекујемо од министра војеног — односно од војенога санитета — да нам пошаље цео програм, шта он жели да набави Црвени Крст. И ми ћемо то сукцесивно набавити. Ово је сада потребно, да Црвени Крст једног дана не би дошао у неприлику, да се држава, ослањајући се на Црвени Крст, не спрема, па када дође до рата, да дигне цела два милијона од Црвенога Креста, па да Црвенп Крст постане оно исто, што је био до јуче.

Господо, ми смо радили пуне 22 године, док смо ово стекли и зато нека тај фонд остане неприкосновен, а приход

од њега нека се троши у ратно доба сав, а у мирно доба три четвртине, |

г

Ма вас не ића

пуиианнае 34

битне права авектсљиз

у рређ-а -луљиве) но

„error ia тече ки"

дану Девет