Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

а

39

Кад би Црвени Крет спремио такво једно стовариште, које би му увек било на расположењу за свању ратну евентуалност, а које би једнако подмиривало потребе државних болпица, онда би, по предрачуну, од прилике, Црвени Крст добијао годишње за тај рад око 15—16000 дин. од државе, којим би приходом могао подмиривати све своје издатке и још, евентуално метнути на страну једну извсену суму, за циљеве Црвеног Крета, |

Друга јелна ствар, коју сам мислио да покренем и овом приликом ђу је и покренути, то је, ла Цовени Крст, сем заmaraka у рату, има да изврши извесне задатке ну мирно доба.

Моје би мишљење било, да би Црвени Крст требао да употреби ову прилику, кад је српска држава вољна да извесне наше бање уступи приватној иницијативи, па да једну од тих бања експлоатише и унапређује. На тај начин Црвени Крст бп могао повећати своје приходе, а сем тога, оне грађевине, које би биле у тој бањи подигнуте за пријем болесника, могле би, за случај рата, веома корисно послужити за смештај рањених војника, који би ту имали леџе климатске прилике, а такође и топла купатила, која су рањеницима веома потребна.

Сем тога могао би Црвени Крст да учини још један покушај, да у тој бањи, коју би он узео и за коју ја мислим да би била најподеспија за те приликеи која још ником није издата, полигне један санаторијом за грудоболне На тај начин он ће у мирно доба једним делом свога капитада по служити вао помагач нашег друштва у борби противу туберкулозе, а у рату би тај санаторијум могао послужити за смештај рањеника.

Да се то постигне није довољан само приход него би требало утротити и један део капитала. а тај капитал неби био неплодан него би вукао ренту, а поред материјалне ренте би и моралну ренту: побољшање здравља у нашем народу.

То је што сам имао да кажем.

Стеван Ћурчић. — Главни одбор, а без сумње и главни годишњи скуп, биће веома захвалан господину д ру Николићу на примедбама. које је изволео учинити. Али пре, него што бисмо могли ући у анадизу самих тих примедаба, имам да констатујем један факт. Овде је на дневноме реду предлог главног одбора. Збор има тај предлог да усвоји или да га одбаци; збор има да каже разлоге, зашто га одобрава, или зашто га одбацује.

Ово. што је г. д-р Николић изволео изнети, то и ја налазим, да је корисно и лепо, али то је засебан предлог, то није у оквиру овога што је на зневноме реду. Овде је на