Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

44

као у својој кући. Црвени Крст је вољап да уложи š|, интереса од 87.600 дин. годишњег фондовеког интереса, тј. вољан је да потроши на војни санитет 65 700 д., а фонд од два милиона дин, увећаваће се сваке године са четвртином интереса, тј. са 21.800 дин, и тако за 10 година капитал фонда увећаће се са 218.000 дин. тј. фонд ће изновити 2,218.000. дин, Ми дакле отварамо могућност војном санитету да му сваке године Цр. вени Крст жртвује ", интереса 65 700 дин., а с временом та ће се помоћ увећати, она ће поступно износити 100.000 динара па временом и 200.000 дин. годишње. Ми радимо као један добар домаћин и у место ла предлог главног одбора буде оберучке примљен, он наилази на препоне, а то није право. Сваки ће признати и казати да је много боље да фонл не остане за вечита времена на једној висиви, на 2,000.000 дин, него да се стално увећава. Отуда ће бити само користи за рањенике, за које се стара војни санитет заједно са Црвеним Крстом.

Ми смо у главном одбору вољни да и још више. помогнемо војни санитет односно ратне рањенике и болеснике, Раније смо дали око 40.000 комада „првог завоја“, и већ је решено да се преда и остатак од 23.000 комада истог завоја. Тај поклон стаје друштво око 20 хиљада динара.

Главни је одбор решио, да је у у начелу вољан поступно потрошити до 200.000 динара за набавку кола за пренос рањеника, и онће то и учинити чим буде враћено Црвеном Крсту изгубљено право бесплатне царине, „ГПоступно потрошитшт“ велим с тога, што прво треба напратити зграде где ће се нова кола чувати, и гдеће се на партије, поступно из фабрике кола добијати, и исплаћивати јер ионе нису у стању одмах све излиферовати. За све то потребно је времена. До краја тодине имамо само 56', месеци. Ми ћемо бити врло задовољни, ако се дотле сврше претходни радови за шупе за смештај нових кола. За покриће трошкова око тога главни се одбор нови мишљу да потребне суме узме из својих редовних срвстава, не дирајући у интерес досадашњег неприкосновеног фонда, који до сада за 10 година (од 1897.) већ износи 70.000 динара, нити у интерес од ова два милиона, које тек треба унети у неприкосновен фонд. На ова два милиона динара, од дана улагања, а то је 16. марта т. г. тече друшгву интерес и до краја године друштво ће имати депу суму заштеђену с којом ће изаћи на сусрет војном ванитету. Она ушраво остаје уштеђена из 1907. за 1908. годину. Ми смо с њоме у морућнооти да лагано и постепено а притом издашно помогнемо војни санитет, односно рањенике и ратне бо (есникз. Ми ћемо то и учинити, и налазим да кад дајемо толику суму. (65.700

ми петина сви –

еура