Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

49

То је дан Почетка рада садалањег Орпскога Друштв Црвенога Креста.

Под мудрим и дугогодишњим руководством благоупокојеног великана српског, митрополита Михајила и првог председника од 1876. до 1881. год. српски Црвени Крет издржао је 9 тешка рата са силном турском империјом, –

_ Дошао је и трећи рат са Бугарском.

У сва три рата било је огромнога посла; чланови главнога одбора испунили су у тим тешким данима своју лужност онако како се то само пожелети може.

У аналима друштвеним из ранијег доба остаће у светлој успомени пмена: покојнога В. Вујовића, саветника; покојних ђенерала М. Лешјанина и 0. Здравковића и јоште живих ђеперала Ј. Мишковића и Ћорђа 6. Симића посланика.

Од заслужних ветерана веки су иданас чланови главног одбора, као: садашњи подпредседник д-р. Казимир Гонзиоровски, у одбору од 1878; садашњи благајник Михаило Јовановић, у одбору од 1879. садашњи председник међународног одсека Стеван Ћурчић, у одбору 1882. године.

У добу мира рађено је на побољшању и увећању новчаних друштвених срестава, и законском регулисању правних односа друштвених. Министру војном ђенералу Д. Франасовићу, који је председник друштва од 1899, све до данас, има се у заслугу приписати закон од 12. јануара 1896. „О правима, и олакшицама датим српском друштву Црвенога Крста“, која су доцније на жалост окрњена одузмањем права бесплатне царине, на основу закона о општој царинској тарифи.

Под управом неуморног друштвеног председвика, ђенерала Драгутина Франасовића остварен је и лутријски зајам на лозове српског друштва Црвенога Крста, од чега је друштво имало чисту добит од два милиона динара! Тиме је ударен сигуран и немомичан камен темељац за материјалну будућност српског друштва Првенога Креста,

Ако се вратимо почетку, добу оснивања друштва, и упоредимо га са садашњошћу, видећемо огроман успех које је друштво постигло. Оно је издржало три рата, оно је учинило много добра, оно се материјално осигурало, и спрема се да у будућности још боље помогне својој отаџбини.

да такав успех друштво дугује неизмерну захвалност својим покојним и живим председницима и члановима главнога одбора.

Право је и Богу драго ако се њих свију сетимо са осећајима захвалности у добу када се навршује 81 година од

Извештај ~