Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

48

Главном Одбору Товенога Фрста | Београд.

Част ми је известити главни одбор да имам овај предлог за годишњи скуп, и то: 1). Да се у Дому Црвенога Брета узида на згодном месту мермерна плоча за упис имена почасних чланова Црв. Крста. 2). Да се за почасне чланове изаберу извесна липа заслужна за Црвени Крст. Имена њихова саопштићу на сам дан скупа у седници. 30. јуна 1907 год. Београд. ; Редован члан 7 Црвенога Крста,

Д-р Вој. М. Суботић. Господо ! | Захвалност је дивна особина рода људекога!...

Било је језно доба, када се у Србији препирало око тога, да ли да се оснује или не освује: „главно српско друштво за приватну помоћ рањеницима и болесницииа у време рата,“

Прохујала је 1870, 1871, 1872, година, када је, после искустава стечених на ратном пољу немачке и француске, Д-р Владан Ђорђевић без успеха предлагао да се приступи организацији приватне помођи у ратно доба. Допма је и 1876. година. Ваљало је помоћи херцеговачке рањенике! Грађанска касина, на челу које је стајао Борђе Симић, приредила је у њихову корист два јавна предавања. Њих је држао 8. и 8. јануара 1876. г. Д-р Владан Борђевић. Тема предавања била је „Црвен Крсш на Белој застави.“ | На тим предавањима изнео је Д-р Владан мотивисан предлог да се оснује главно српско друштво за приватну помоћ рањеницима и болесницима у време рата.

Тај предлог прихватила је управа грађанске касине и сазвала је збор грађана београдских за 18. 1 1876. год, када је решено, после бурне лебате, да се оснује предложено друштво, и изабран је привремени одбор од 87 лица да проучи пројект правила од д-р. Владана.

20. јануара 1876. г. усвојена су правила по напрту д-ра Владана. Она су основа, управо скелет, и данашњих друштвених правила.

28. јануара 1876. г. (ПН. 905) Влада кнежевине Орбије одо брила је ова правила.

На позив привременог одбора био је збор грађана у општ, дворани 24. јануара 1876. када је приступљено упису чланова,

пена