Jugoslovenski Rotar

карног новца, на коме је обележеко као тшисршт Stobensium. Ha једном новцу кованом у Стобиу, који се сада налази у Британском музеју престављена је алегорија Стобиа у облику амазонке између алегоричних фигура обеју река, на којима се налази: Црна Река (Еригон) и Вардар (Аксиус) у облику двеју нимфа са урном за воду. Кад је у ТУ веку Маћедонија подељена на Македониа [ и Македониа П (за (ал5), Стоби је постала престоница ове друге провинције.

= Ро | CS S J =

LJ

Та ЊЕ а

Li

me

Подни мозашк из палаше Полихар~ Венера (бронза) из палаше Паршеmoca — Floor mosaics from the palace ниоса — A bronze Venus from the of Polyharmos = palace of Parthenios

Изгледа да је Хришћанство врло рано било ухватило корена у Стобиу, као и у другим градовима Маћедоније. На првом васељенском сабору у Никеји 325, узео је учешћа и епископ Стобиа Будиуе, што показује, да је у Стобиу била столица једног епископа. М на петом васељенском сабору у Цариграду 553 учествовао је епископ из Стобиа Фока, који је тада заступао и епископа из Јустиниана Прима. По свему би се рекло да је Стоби нарочито цветало у ТУ и У веку и за владе Јустинианове и поред великих недаћа, које је у то време доживело.

HI 15 i mas

Hactabak на следећој страни