Jugoslovenski Rotar

ПНЕ АД URIN

Zgrada će biti sa dva sprata u zemlji, sa parterom, mezaninom i četiri sprata u visnu. U donjem podrumu su sve mašinske instalacije za centralno grejanje, dez'nfekciju ı drugo. U gornjem su podrumu velika trpezarija, centralna kujna, odeljenje za ostayu, perionice i stanovi za poslugu. U parteru su bolesničke sobe, kancelarije i laboratorije. U mezaninu pored bolesničkih soba veliki hol s malim salonima. Na prvom su spratu bolesničke sobe, medicinska odeljenja: pregledaonica, radioskopija, pneumotoraks, zubno ı nosno-ušno odeljenje, biblioteka i čitaonica. Na drugom su spratu bolesn čke sobe, pet stručnih laboratorija i stanovi za glavnog direktora, upravnika i šefa lekara. Na trećem su spratu velika sala za predavanje sa binom, velika terasa za sunčanje, pet operacionih sala, razni naučni kab'neti i zanatske radionice. Na posletku su na četvrtom spratu smeštene sale za rad'o-grafiku i radio-lečenje, sa ogromnom terasom za sunčanje.

Pogled na univerzitetski medunarodnt sanatorijum u Lezenu Aspect général du Sanatorium universitaire international a Leysin (vu du sud)

U ovakvim je razmerama zamišljao dr. Votie ovu svoju medjunarodnu univerzitetsku sanatoriju. A. da bi zaista bila i medjunarodna i svetska došao je dr. Уоче па jednu spasonosnu ideju da za izvršenje ove svoje grandiozne zamisli potraži zaštite kod Rotarstva. On je došao do ubedjenja, da bi Rotarstvo, medjunarodno i svetsko, izvršujući jednu humanu dužnost, moglo da stvori materijalnu podlogu za stvaranje i izdržavanje ove sanatorije. Kada bi palo rešenje da svaki član sviju rotarskih klubova u svetu polaže godišnje izvesnu, odredjenu sumu novaca, moglo bi se od 150.000 članova sabrati ogromna suma za održavanje ove zaista medjunarodne institucije. Zato je napravio probu u svojoj domovini, obrativši se Švajcarskom distriktu s molbom za pomoć rotara za ovu univerzitetsku ustanovu. I bio je dobre sreće. Švajcarski rotari su jednodušno primili predlog dr. Votie-a i dobrovoljno se obvezali na svakogodišnji prilog u korist ove sanatorije. Prob:vši tako led u Švajcarskoj. obratio se dr. Votie na sve evropske zemlje i sve evropske rotarske distrikte, šaljući im planove i predračune buduće sanatorije. Dr. IP. Kujundžić

pm 19

Nostavak na sledeéoj strani