Jugoslovenski Rotar

R. C.. BEOGRAD

Sastanci (Meetings) :

Ponedeljak (Monday): 20.90 Hotel Srpski Kralj

На 242-om састанку, под претседништвом Адолфа Минта, тувернер др. М. Стејадиновић _ поднео je члановима клуба своја интересантна запажања из Лозане, као и извештај о оним интер: ним догађајима који нису мотли битл објављени у гувернерском писму, према израженој жељи. Између осталог, напоменуто је, да he гувернер италијанских ротара, још ове зиме учинити посету нашим клубовима, као што је истакао у Лозани у врло срдачном разговору са нашом делегацијом. Др. Стојадиновић је још напоменуо веома лепо интересовање у Швајцарској за нашу земљу, у чему има много заслуге и пропаганда за туризам коју врло смишљено води ротар ОСиришчевић. Клуб је са великим интересовањем саслушао гувернерове утиске с пута и захвалио му се топло. На истој седници примљен је у чланство г. Ароп Алкалај, тенерални секретар Државне хипотекарне банке у Београду, а уведеп у чланство беотрадског клуба, ротар Мирко Баљубџић, досадањи члан новосадскот клуба. Решено је на овоме састанку, да се половина износа за Heвољне употреби као путни фонд а половина у добротворне сврхе.

На 243-ем састанку, претседавајући Адолф Минт поздравља бројне госте, који су се били окупили зарад објављеног предавања „о валутном питању“. Брат Стеван Коен, Waa _ претседникове речи, детаљно обавештава новог члана клуба, Арона Алкалаја, о ротарским принципима а присутној браћи претставља најновијег члана, излажући њеTOB вредни живот. Када је нови ротар положио заклетву, потписујући текст, претседник му је у једноставној цере-

монији прикачио ротарску значку. Нови члан је тада, у своме лепом говору. изнео колико му је драга ротарска заједница. Иза ове интимне свечаности, ротар Никола Станаревић одржао је очекивано предавање иза чега је гост, г. др. Паја Станишић изнео своје потледе и бранио своју тезу, донекле супротну предавачевој. Ротар др. Кујунyuh обавестио је клуб о откривању Змајевог споменика у Каменици пде је учествовао као делегат а ротар Ика Пањић панео је утиске са прославе Хајдук-Вељкове Крајине.

Нови чланови Р. К. Београд:

АРОН АЛКАЛАЈ. Родио се у Београду 1880 г. и после гимназије настабио шЕВолођање у БеоTpaackoj tprobaukoj akaaemuju. Пре 55 година ступио је у Упрађбу фондоба и остао у њој непреЕидно, заузебши данас у белиВој Држ. хипотеБарној банци беома угледни положај ген. сеБретара. За бреме рата био је интерниран у Мађарској.

Сарађиђао је у“ „ЕЕономисти“, „Нобом жиботу“, „Мисли“ и невим днебним листобима. Претседнић је Јебрејсве читаонице, у Еојој су слушана у низу година многа предађања од најпознатијих јабних раднива и професора униђерзитета.

ОдлиВођан је орденом Сб. Сађе Ши ТУ ст.

и Белог орла У ст. *

МИРКО БАЛУБЏИЋ, досадашњи члан Р. К: Ноби Сад, прегбеден је у чланстђо_Р. К. Београд.

RC. LJUBLJANA Sastanci (Meetings): Sreda (Wednesday) 20.00 Grand Hotel Union

Ротари Клуб у Љубљана на свом 127 састанку одређује браћу Др. Крејчија и Др. Паулина да припреме потребну ортанизацију за посету Р. К. у Целовцу. Брат Др. Кревл држи предавање о служењу у ротарском позиву н односима према намештеницима и клијентима. На 128 састанку саопштава брат претседник Др. Слокар о свом поласку за Парив и намеру посете париског P. MK. којем хоће да поклони заставицу. Брат Кнез читао је опис свог живота. На 129 састанку прочитао се предлог друштва „Путник“ за пројектовани пут у Целовац, који ће бити 1 или 15 ок-

ES. Oe ЊЕ]