Jugoslovenski Rotar

брат др. Борота изнео је добре и лоше стране тих начела за градове, пледирајући да се за гратске општине проџишу другојачије одредбе које ће више одговарати приликама и потребама, наших градова.

Следећи састанак од 8. септембра почео је одавањем поште умрлом члану Младену Петровићу.

У циклусу предавања „О служби звања“, говорио је брат Busux Вајс, о „текстилном оплемењивању и фарбању тканина“ а тај реферат је умножен и стоји свима клубовима на расположењу. Ротар Милан Манојловић, инжењер, известио је клуб о пријему деце ротара у логору код Авињона (Француска). Гост ротар Вилим Кунда, узео је реч да захвали на братском пријему у машем клубу. Брат Кунда, који је по професији евангелистички — свештеник, и који је тота дана дошао у Нови Сад да присустаује конференцији Универзалнот савета хришћанских цркава, изнео нам је, у краткој али имптресивлзој својој речи, своје побуде које су га, баш као свештеника, довеле у ротарство; а затим је поменуо сјајан говор, који је баш тога вечера у нозосатској православној цркви, пред црквеним великодостојницима из целог света, одржао Епископ охридско-битољски „Lp. Николај Велимировић; у коме је Епископ говорио о дутовној визији џи потреби моралног живота, да би се човечанство избавило из ове страховите криве у којој се данас налази. Доводећи ово схватање ученог Епископа Николаја са принципима Ротарства, брат Кунда је истакао велику моралну снаry poTapckor покрета, и његову велику и значајну улогу у духовном препорођају човечанства. Речи брата Кунда цела седница поздравила је једнодушним одобравањем.

166-а седница протекла је махом у текућим пословима клуба, о адаптацији новот локала у „Краљици Марији"

о чему реферише претседник Живорад Богдановић. Брат Војин Бркић одржао је предавање о „Социјалном осигурању у вези са закључним рачунима Cpeдишњег уреда за осигурање радника, у Загребу, за 1982 г.' Ово предавање је изазвало живу дискусију. Реферат стоји свима на расположењу.

На 167 састанку, секретар др. Сима Алексић пзнео је фреквелцију сваког појединот члана, према којој просечна изнови 69,59%/0. То даје повода претседнику да упозори браћу на ·-редовнију посету. После прочитаног 3-ер месечног писма гувернеровог, добио је реч Бела Голд о „пшеници пи житарској тртовини код нас и уошште". Предавач је изнео тешко стање привреде п судбоносно доба за извоз жита.

Предавање је било ванредно интересантно и др. Бранко Петровић, наставио је развијање теме, разилазећи се донекле у гледишту са братом Голдом.

Новосадски клуб позвао је све клубове у нашој земљи да пригодом НОВОСАДСНЕ СМОТРЕ дођу у Нови Сад на редован клупски састанак, на дан 27 октобра.

Овоме позиву одазвао се већ велики број ротара из свих клубова.

R. C. OSIJEK Sastanci (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 29,00 Grand Hotel

Под претседништвом др. Пинтеровића протекао је 194 састанак од 31. августа у текућим пословима клуба и читању кореспонденције. Брат Кабелач реферисао је о недељном извештају Ротари клуба из Шрага и Нови Бишов; брат Пфајфер о извешају Р. К. Беч; брат Цили о извештају Р. К. Пешта. Одржани су и реферати о чланцима објављеним у иностраним ротарским листовима. Одржан је и један изванредни састанак 24-1Х на позив брата др. Чачитовића у његовом винограду, у Тр нави, крај Њакова, који је успео јер je

a ee И ИВА 2 fo