Jugoslovenski Rotar

R. C. SIBENIK

Sastanci (Meetings):

Cetvrtak (Thursday) 20.30 Hotel Krka

1 октобра одржан је у Дрнишу међугратски састанак клубова Оплит и Шибеник. Брат Вонко, потпретседашк Р. К. Шибеник отворио је официјелни део састанка и замолио брата инж. Даuy Матошића, претседника Р. К. Сплита да претседава овом првом међуградском састанку.

Пошто је брат инж. Дане Матошић преузео претседничко место развила се дискусија по појединим тачкама програма. Дискусија је текла братски, мирно, достојанствено и у погледу тачака програма дошло је до озих закључака:

1) У одбор за споразуман рад клубова Оплита и Шибеника улазе од стране Шибеника: Шупук, Матавуљ, Јежина u Жаја, а од стране Сплита: Др. Тартаља, директор Стићановић, Фране Аљиновић и инк. Дане Матошић.

2) Из истоветности економских и културних интереса Сплита и Шибеника, нама ротарима намеће се као дужност, да заговарамо и подупиремо међусобно зближење и слогу на свима гранама привредне и културне делатности, У овој дебати учествују браћа ротари инж. Дане Матошић, Анђео Уводић 1 Вицић.

3) Градови Оплит и Шибеник у погледу промета странаца били су до сада само транзитне станице. Обзиром на ово закључује се, да се поведе заједничка реклама и да се настоји странца и дуже задржати јер околица Оплита, и Шибеника обилује изванредним излетиштима (Олапови Крке, Висовац, Бишево, Врњача, водопад Цетине итд. У питању паробродарских и жељезничких веза имају се оба града међусобно подупирати и заједнички порадити на развитак промета странаца у опште. У дискусију улазе браћа: инж. Матошић, Јежина, Др. Гласер, Уводић и Вичић.

4) Пошто је изградња Унске пруге од највиталнијег интереса за оба града закључује се заједничком акцијом преко сенатора и народних посланика порадити на остварењу већ постојећег законскот пројекта. У дискусију улазе ротари: Инж. Дане Матошић, директор Ститановић, Жаја, Фрапе Аљиповић, Лисицић nw Вичић.

5) Одбор за сопоразуман рад има се састати чим прије и одредити акцију у смислу горњих закључака и ротарских принципа. У дискусију улазе: инж. Дене Матошић, Вичић и Др. Бопамт. Једногласно се закључује да се телеграфски поздрави гувернер Др Милан Стојадиновић, паст-гувернер Едо Марковић, кипар Иван Мештровић и Милош Шупук претседник Р. К. ШибеНИК. -

Док је трајао официјелни део госпође су биле позване на чај, који је у свом красном дому био приређен од стране супруге брата инж. Вонка.

Официјелни део закључен у 7 сатп по подне.

Кроз јутро браћа ротари обишли. су Отавице да походе 1 прегледају величанствени маузолеј брата Ивана Meштровића, а по том су отишли на Рошки Олап и Висовац. На Висовцу је била приређена закуска и сви су били пуни усхићења лепотама тог Hamer дивног краја.

| (C; SIR(O)JDIL, |||.

Sastanci Meetings : Petak (Friday) 20.00 Hotel Bristol

Седница од 1 септембра одржана је у присуству седам чланова (фреквенција 33.33%0 a већ идућа је одржана са фреквенцијом 66.76°/o. Претседавао је брат др. Бранислав Војновић. На овој је седници, секретар клуба брат Ђурђевић реферисао по теми: „Како су регулисани наши односи са Албани-

ПЕВА 5 ЗНД ННВ ЕНИ ЕНЕН 2 MM BRBBBN