Jugoslovenski Rotar

178 састанак, од 27. септембра, почео је предавањем брата Сокчића о „Тарани као замени пиринча". У суштини, референт је истакао да би се пољопривредна криза донекле ублажила када би се увела употреба таране уместо пиринча. Држава би у томе требала да предњачи у војсци и казненим заводима дајући пример исхране тараном. Позитивни ресултати он се одмах испољили.

Потрошња би вамо у казненим заводима износила 2.080.000 кгр. ако узмемо, да би од 40.000 лица који су тамо настањени, Појединац консумирао годишње 54 кг. Предавач је затим говорио о цени, рентабилности и мотућности фабричне производње као и кућњег обрта. У дебати по овом питању учествовали су браћа Por, Мартиние, др. Кенделац, др. Боска п Ничин...

Тајник примећује да је изнесена Hдеја добра али да рачунски подаци ниву темељно израђени. Предлаже да се питање проучи у погледу хранљивости, хигроскопије (због могућности лагеровања) машинерије, инсталације за производњу, инвестиције итд.

Р. С. SUSAK

Sastanci (Meetings): Sreda (Wednesday) 20.00 Park Hotel

На 171 састанку председник Др. Ружић известио је о Соколској прослави у Драги, где је прочитан и саставак нашег брата Дара, који је на публику учинио дубок утисак.

Освртом на предавање г. Пакација у P. K. Роскилде у Данској, брат Милан барун Турковић истакнуо је, да је проценат аналфабетизма у Југославији са 45°/o шревисоко захваћен wa he ce настојати тај податак проверити увидом у статистикама.

На 172 сасанку баслушано је занимљиво предавање брата инж. Перушића

„O Плитвичким језерима“, којим нас је упознао са свим лепотама овог дивног краја наше домовине, на коме WaM завиде сви културни народи света. Тим поводом потакнуто је и питање једног клупског излета на Плитзичка језера.

Том састанку присуствовао је брат др. Пошагер од Р. К. Грац који је изјавио. да чини посету баш на потицај браће свог клуба и својих сународника, који се не могу нахвалити гостољубивости и лепота наше домовине, које су искусили шриликом познатог ротарског састанка на Јадрану г. 1981.

На 173 састанку клуб је имао прилику поздравити као госта контра адмиpama у пензији госп. Рикарда Салтера. На истом састанку обављена је комеморација првог предсе-ника загребачког клуба, Јосипа Микуличића. На том је састанку уједно закључено да се ступи у везу са Ротари клубом у Софији, изменом недељних извештаја. На истом вастанку дао је брат Очигрија исцрпне податке о раду друштва за сузбијање просјачења, које је основано иницијативом (нашег клуба.

На 174 састанку клуб је поновно поадравио као госта контраадмирала Салтера те Др. Пиера Рисмонда од Р. Е. Оплит. На том је састанку пре свега комемориран пок. брат Добрила од Р. К. Љубљана. По иницијативи брала Рисмонда закључено је, да се поради око што теснијег зближења нашег п сплитскот клуба, па је као потицај, да се одржп један међуградски састанак наших клубова. По: предлогу Др. Бонетића имало би се то одржати на Рабу, по могућности још у току октобра о. DP. На истом састанку реферисао је прегседвис Др. Ружић о своме путу у Неготин на прославу ослобођења Крајине, који је провео у друштву са добрим пријатељем нашег клуба братом Иком Панићем на Београда.

imi rea) 25 (_