Jugoslovenski Rotar

Re EyS DIT Sastanci (Meetings): Sreda (Wednesday) 20.30 Hotel Central

На седници од 7 септембра, одржаној под претседништвом итжењера Матоштића рад је отпочео предавањем др. Боначиа „о стању ротарства на страни" а затим исти референт износи главне тачке из шредавања гугернеровог у Jlosaни „о питању незапослених с обзиром на капитализам и комунизам. У днскувији која је живо развијена, узели су особеног учешћа брат Беначи и брат Уводић.

R. C. VARAZDIN Sastanci (Meetings): Peiak (Friday) 20.00 Grand Hotel Novak

=

С почетком септембра започела су у клубу опет предавања и то реферати из звања. 8-1Х брат 4. Крајански одржао је предавање о продукцији етеричних уља у нашој држави и њиховом експорту те о значењу, које би организована продукција тих уља могла имати занашу привреду. 15-1Х је брат Фрпедлендер одржао предавање о савременој

индустрији уметне свиле, њезином развитку и односу вештачке свиле према „природној“. 22-1Х је брат ДЦепанец одржао предавање о развитку кишобранске индустрије у нашој држави. Затим је брат Посмоди пројецирао филмове „Школе народног здравља у Загребу“ и то „Косово“ и „Плитвичка јевера". 29-1Х је брат Калафатић одржао предавање о најновијим истраживањима и покусима, да се отров кобре употреби за лечење рака. Тај ће се низ реферата наставити стално и даље.

R. C. VUKOVAR

Sastanci (Meetings):

Ponedeljak (Monday) 19.30 Grand Hotel

Од овога клуба уредништво није добило никаквог извештаја.

R. Cc. ZAGREB Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Monday) 20.00 Hotel Esplanade

Пол претседништвом Jp. Алауповића Ротари-клуб Затреб отпочео је пза летњег одмора своју запажену активност. На седници од 1! септембра (фреквенција 83.300/0), _ третседавајући топло поздравља присутног члана др. Милована Зоричића, захваљујући му, да је током лета достојно репрезентирао загребачки клуб у ротари клубовима Енглеске, као и за исцрине и MaTepeсантне реферате које је слао пригодом ових посета.

У извештају о присуствовању отраним клубовима, реферисао је први орат тајник, Томљеновић. Он је посетио кљубове _ Сен-Мориц и Лудерн, срдачно примљен у једном и другом. Др. Алауповић је поднео извештај о другој регионалној конференцији у Лозани.

На овој седници је одржано предавање брата инжењера Кошака „о трамвајским колосецима".

Радована

997 састанак, започео је после ицрине поште рефератом брата Миленка Марковића о „Европском валутном систему“, према теми Џона Крабтри, на Лозанској конференцији.

Поводом Лозанске конференције загребачки Клуб имао је једну врло срећну идеју, да сви реферати којт су у Лозани одржани, буду предметом дискусије и у Загребачком клубу. Тако је за сваки предмет одређен по један референт и загребачки ротари имали су прилике да детаљно буду обавештени о ономе шта се радило у Лозани. (Напомињемо да се отштампани текстови свих главних предавања у Лозани могу добити на немачком, француском, енглеском или талијанском језику од Њвропског секретаријата у Цириху).

Пошто је приказао предавање, које је „Јутословенски _Ротар' _резимирао У

__] 20 BEES SS eS

Hacrabah на следећој страни