Jugoslovenski Rotar

.

a eT ES a m——

o promenama u klubu, prijemu novih ili istupanju starih članova, promenama klasilikacija ı adresa, naročito u polugodišnjem. izveštaju koji šalje u Čikago. Dužnost je sekretara da pri manifestacijama, proslavama i t. d. pretstvlja svoj klub, daje izveštaje za štampu, izjave zahvalnosti, čestitke i t. d. Nemoguće je, da u jednom yecem} klubu sve ove dužnosti vrši jedan sekretar, već je potrebno da drugi sekretar vodi zapisnik za vreme sednice i da se stara za umnožavanje, prevod ı ekspediciju zapisnika. Hvidenciju o frekvenciji takodjer bi trebao da vodi drugi sekretar ili neki drugi član kluba. Dužnost drugog sekretara moglo bi da obavi i naročito plaćeno lice, kao što bi sekretaru trebalo pridodati lice koje klub plaća i koje će mu pomagati pri korespondenciji i drugim administrativnim poslovima. Pored sve te pomoći koje klub treba da. mu pruža, sekretar kluba svakodnevno žrtvuje nekoliko časova svojim rotarskim dužnostima. Zato rotar, koji je preopterećen svojim profesionalnim poslovima teško moze obaviti dužnost sekretara kluba. Ipak sam primeti, da sekretari klubova pored svojih poslova ı briga sa ljubavlju otpravljaju svoje sekretarske dužnosti i da im je nagrada za Ovaj naročiti rad ljubav i zahvalnost svoje braće.”

bpati Koen 6uo je maćobBe idodmo поздрављен и Пошто се нико није јавио за реч, прешло се на предавање брата инжењера Paxnuслава Л. Аврамовиба Р. К. Београд „О дужносшима одбора за циљеве и задашке“.

Реч брата Аврамовића: О дужностима одбора за циљеве

„План циљева и задатака Ротарства. Да би се помогло тумачењу Ротарства, храбрила личност у примењивању идеала служења у свакидањем додиру и чинило све могуће да се обезбеди сређеност у програму рада, усвојен је један план циљева и задатака. Основни циљ једног Ротари Клуба, као установе друштвенога. поретка, јесте, да надахне и охрабри Ротаре и непосредно, а све људе посредно, да изврше задатке Ротарства. Ротарство је један далекосежан покрет. Његов: коначни програм утврђен је у следећих шест задатака:

Да покреће и негује:

1. Идеал служења, као основицу свих достојних подухвата;

2. Високи етички степен у раду и занимањима;

3. Примену идеала служења свакога ротара у његовом личном и пословном животу и у животу заједнице;

4. Развијање познанства као прилике за служење;

5. Признање, да је вредно свако корисно занимање, и, да сваки Ротар доприноси достојанству својим занимањем као приликом да послужи друштву;

6. Напредовање споразумевања добронамерности и међународнога мира помоћу светскога другарства пословних и професионалних људи удружених у идеалу СЛУЖЕЊА.

Ових шест задатака, и с тога и програм Ротарства, има само један идеал, идеал служења. Ротар је човек, који је усвојио ову идеју служења. С тога је његова дужност старати се, да ју и протумачи и преведе у свој сопствени живот.

План рада. — Члан УШ, одељак 1, правилника о „Модел Клубу", предвиђа да одбор за циљеве треба да приуготови један разумљив план рада клуба и треба да надгледа и координира радове: службе у клубу, службе позиву, службе заједници и одбора за међународну службу, тако, да се у целом клубу развије шире и пуније разумевање циљева и задатака Ротарства и клуб снабде са јасним и сређеним програмом делатности. Правилници предвиђају, такође, да овај одбор треба да смисли и спроведе у живот планове: да чланови, нарочито нови чланови, до-

(ВЕРЕ eS iO.