Jugoslovenski Rotar

о с пале БЕЕН SR RR

U prevodu:

„Medjunarodnost za koju se Rotarstvo bori, ne sprečava niti se ne protivi zdravom nacionalizmu ili čestitom ponosu za državu kojoj pojedini rotar pripada. Baš nasuprot, Rotarstvo nastoji da odgaja dobre gradjane, te je toga načela, da čovjek, koji ne posjeduje inteligentan i razborit ponos za svoju vlastitu državu, ne može ni da pošteno cijeni drugu koju državu. — Daleko udaljeno, od nastojanja, i pokušaja da državne granice uništi, Rotarstvo vjeruje, da je posve moguće, razvitak svjetskog гаzumjevanja i medjunarodnog mišljenja kod pojedinaca, bez i najmanjeg gubitka nacionalnog interesa i lojalnosti”. — Ovom prilikom pošto će naš ovogodišnji distriktni kongres biti pocascen prisutnošću pretsjednika sveukupnog Rotarstva, upotrebio sam djelomično ı engleski jezik, kao komplimenat našemi bratu prezidentu Nelsonu. Kako sam već spomenuo, Rotarstvo posjeduje sve sposobnosti ı atribute, da vrši ovu veliku i važnu medjunarodnu zadaću za dobrobit i korist čitavoga čovječanstva. Kako možemo dakle u našim Klubovima pristupiti ovoj zadaci? U glavnome imademo dva načina za unapredjivanje 6 tačke i to

Prvo: Odgajanje samih članova Rotara; drugo: Odgajanje publike. Tijelo koje ima da vrši ovu zadaću Rotarstva je odbor za medjunarodno služenje u svakom Klubu. Članovi toga odbora neka budu Rotari, koji su interesirani za medjunarodne dogadjaje

tome većim djelom novinari, publicisti, pedagozi, profesori i trgovci koji se bave izvozom ı uvozom. Rotari koji često putuju, ili imaju osobite veze sa udaljenim državama su vrlo često veoma vredni članovi toga odbora. Metode za ostvaranja programa internacionalnog služenja jesu:

1) Razne exhibicije u samoj klubskoj prostoriji kao zastave i svetske mape.

2) Publikacije putem kluba o medjunarodnim dogadjajima ı publikacıja raznih magazina, pamfleta i knjiga koje se bave sa svetskim dogadjajima.

3) Putem dopisivanja i to dopisivanje pojedinih klubcva sa inostranim klubovima i privatno dopisivanje pojedinih Rotara sa članovima inostranih klubova.

4) Posjećivanjem rotarskih konferencija i konvencija namjerene produbljivanju pobratimstva sa drugim nacijamh.

5) Putovanjem i to ohrabrenjem pojedinih članova koji putuju u strane države, da putem opisa i riječi šire u tamošnjim klubovima poznavanje vlastite države.

6) Studijom drugih zemalja, rasa, državnih i socijalnih uredaba tih država it. d te topoglednim predavanjima u klubu.

7) Drugim raznim programima.

Napokon kao druga važna tačka odgoj same publike i to:

1) Odgojom mladeži u školi i unapredjivanje raznih sastanaka mladeži, kao izmena studenata medju pojedinim državama i Jamborees Scout Boys.

2) Putem publicistike i radia.

3) Putem kooperacije sa drugim humanitarnim i kulturno-socijalnim društvima.

Svakako današnji svet ne posjeduje više uzvišenu misiju zajedničkoga tijela čitayoga čovječanstva kako je to kroz sva vremena lebdilo pred očima najvećih filozofa i mislioca ovoga svijeta, jer danas svaki dio ovoga tijela misli i radi samo za sebe. Mjesto da se traže nova sretstva za podizanje današnje sveopće civilizacije i kulture, narodi povlače se natrag u neplodnu stegnutost njihove vlastite domaje kao u neku hermetičnu školjku. Ne kao da ti narodnosti nisu bili za vreme savetovani po najboljim privrednicima sveta, već i nckoji izuzetno retki državnici izjavili sm otvoreno, da ovaj put može samo privesti potpunom slomu i propasti. Svet boluje već dugi niz godina, i ovo teško i nesnošljivo stanje, neće se prije popraviti, dok civilizirani narodi,

Ea ana a ee ETT)

Hacrabah на следећој страни