Jugoslovenski Rotar

La aa АИ А АЕН ИО

Вотћамап. Поменута рег сарша (ах плаћа се у два оброка :/, и :/, сваке године према броју чланова клуба. Код овога треба истакнути, да клубови који су примљени у Р. И. у времену од 16 маја до 15 новембра не плаћају ове таксе прије 1/,слиједеће године, а они клубови који су примљени у времену од 16 новембра до: 15 маја плаћају ову таксу тек идућег ! јула. Савјет Р. И. може клубовима, који нису организовани у дистрикте и којима Р. И. не може да чини са своје стране: услуге као оним организованим, да врати, према свом вахођењу, OBy per capita. тах. Претплата на Тће Вошапап је обавезна за све чланове клубова у Сједињеним америчким државама и она износи долара: 1.50 годишње односно долара: 2-— годишње према висини поштарине. Ово би било о расходима, а сада да преBeMO Ha прходе. Приходи сваког клуба састоје се:

1) од уписнине коју плаћа сваки члан приликом свог пријема, а која износи: обично од Дин. 100— до Дин. 300— једанпут за свагда.

2) Редовна чланарина износи обично Дин. 300.— год. и плаћа се семестрално сваког 1/1 и 1/УП у години. Висина чланарине одмјерава се према потребама сваког клуба, тј. да клуб може одговарати свим захтјевима који се на њега могу ставити. У неким се клубовима уводи пракса, да се ова чланарина плаћа заједно са р- с. Еах-ом" и претплатом на „Југословенски Ротар". Такав је случај код нас у Сарајеву и плаћа се по Дин. 40.— мјесечно. У неким другим клубовима ово се комбинира и са обавезним вечерама на недељним састанцима, без обзира да ли је дотични члан био присутан састанку или не. Ово му се узима у обзир само ако је присуствовао састанку једног другог клуба. Осим тога постоји обичај код свих. клубова да се након одржаног сваког састанка купе добровољни прилози, чија висина није одређена, и препуштено је сваком да спусти у торбу благајнику колико: хоће. Ови прилози употреблјавају се искључиво за помагање сиромашшних.

Разумије се само по себи, да се у сваком клубу могу створити посебни фондови, из којих се подмирују потребе и посебне сврхе којима су они намијењени: (на пр. фондови за путовања). Благајник води мало књиговодство клуба и књижи расходе и приходе према њиховим позицијама у буџету, а готовину клуба држи у неком новчаном заводу, кога му за то одреди Управни одбор. Новчане диспозиције морају бити потписане од претсједника и благајника клуба. Због наступјелепривредне депресије помало трпе и приходи у сваком клубу, а с тим у вези и доприноси чланова Р.И., па због тога и финансије Р.И. биљеже знатна подбацивања: у својим приходима. Ова подбацивања износила су за вријеме од три године долара: 212.002.10. Р. И. са својим органима није приступила поред свега тога повећању „пер капита таксе", него је знатном редукцијом издатака одржавала свој буџет у равнотежи.

Излагање др. Давидовића поздравили су топлим аплаузом, па су о питањима које је третирао референт још говорили ротари: др. Милан Стојадиновић, гувернер, Јерко Вичић (Шибеник), Дезидер Рот (Суботица), Гаја Грачанин (Нови Сад), др. Виктор Ружић (Сушак). После овсга прешло се на следећу тачку дневног реда, о листу „Југословенски Ротар". Гувернер др. Стојадиновић, уредник листа, изложио је финансијско стање, начин уређивања, улогу листа у ротарском покрету и сва друга питања у вези са тим. У дебати која се поводом овога развила, рстар Гаја Грачанин изнео је гледиште да редакција „Југословенског Ротара" остане и даље у Београду, а да се изабере нарочити уредник за лист. После краће дискусије о предлогу ротара Грачапина одлучено је, да се питање будућег уређивања листа остави да

EI Vic. _________ _______. __________ CC

Hactabak на следећој страни