Jugoslovenski Rotar

ИЕ И ЕД ЕН ИЕ ЈИ ЕУ

СВЕЧАНИ САСТАНАК ДИСТРИКТНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ 14 IV 1954

Док је трајала претконференција делегата, клубова, почели су се скупљати у великој дворани Загребачке Берзе, на тргу Георга Вашингтона , учесници дистриктне конференције, ротари из свих крајева Југославије са својим дамама. Дворана Загребачке Берзе је била свечано искићена и пружала је врло лепи изглед. Велики део присутних посетио је, међутим, Етнографски музеј, под вођством загребачких ротара, Павла Остовића и Станка Ширце, где су се дивили скупоценим збиркама и лепотама те културне установе. Тачно у 11 сати и 16 минута отвара гувернер, др. Милан Стојадиновић, дистриктну конференцију са следећим речима:

„Поштована господо! Драге сестре ротарске! Драга браћо ротари! Веома сам почашћен, што је на мене пала та велика част и пријатна. дужност, да као гувернер овог дистрикта отворим заседање наше II Дистриктне конференције, да је отворим овако под првим знацима пролетњег сунца, у присуству овако великог броја ротара из целе наше отаџбине и у присуству овако одличног броја ротара из иностранства. Дневни ред наше конференције, познат Вам је и делегати су га усвојили. Ја мислим, да ћете се и Ви сложити с тиме, да га усвојимо као службени дневни ред нашег рада. Али пре него би прешли на дневни ред, ја Вас молим, да учинимо две ствари. Прва је, да овластите претседништво све конференције, да упути поздравни телеграм Његовом Величанству Краљу. (Сви присутни устају). Прима ли се тај предлог»

Присутни: Прима се! (Клицање: „Живео Краљ'!)

Гувернер др. Стојадиновић наставља: „А затим да сви заједно упутимо мисли за успешни рад наше конференције. Да смо сви овде једне вере, да исповедамо једну вероисповест, било би лепо, да започнемо свој рад кратком молитвом. Међутим ми смо овде од више вера и можда би било мало подуже, ако бисмо читали више молитава. Зато дезволите ми, да Вам предложим, да место свих THX молитава, прочитамо једну, која је наша, која је нама свима заједничка и која се одразује у свим верама света; то су наших шест ротарских циљева. Нека би та и таква молитва била почетак нашег рада. Ја молим брата Томљеновића, да изволи ових шест ротарских циљева пред нама прочитати. (Сви присутни устају и остају непомично, док се не заврши читање).

Томљеновић (Р. K. Загреб) чита:

„Настојавати и потпомагати:

1 Идеал служења као основицу свако- вредносних подухвата.

2. Високо стичко понашање у пословима и занимањима.

3. Примену идеала служења од сваког члана Ротара у његовом личном, пословном и социјалном животу.

5. Поштовање вредности свију корисних подузећа и достојанства сваког ротера при његовом пословању као прилика да служи друштву.

6. Унапређење споразумевања, добре воље и интернационалног мира преко светскога пријатељства пословних и професионалних људи, сједињених у идеалу служења."

и 31

Nastavah na sledećoj strani