Jugoslovenski Rotar

клуба, као што знате: Дубровник, Бања Лука и Земун. Већи део ротара из тих клубова овде је заступљен. Неки ротари, као што знате, нису могли доћи, а оно, што је за нас важно, то је, да су сви клубови овде заступљени. Нема ни једног клуба у Југославији, који није на ову данашњу дистриктну конференцију послао своје делегате. Ми смо још јуче почели наша заседања и наша већања. Ми данас ево настављамо, да сутра завршимо. Ви ћете неколико дана бити издвојени из својих домова, неки од вас браће и од вас сестара, ви ћете тиме, вашим боравком овде, закаснити са вашим пословима и вама ће то сигурно задати много бриге. Но још је важније, да смо ми сви овде 0 нашем руху и круху. Ви нисте добили, као што знате, ни бесплатну железничку карту, вас не чекају ни бесплатни банкети, вас не чекају ни бесплатни станови по загребачким хотелима, сви ви, који сте до“ шли овамо на дистриктну конференцију, трошите своје драгоцено време и свој новац, који се данас лако не стиче. Ви нисте дошли овамо, да нешто од Ротарства тражите, већ да Ротарству својим доласком, својим присуствовањем, својим суделовањем нешто дате. Јер Ротарство је управо у томе, да се ми њиме не служимо, већ да другоме служимо. Ви нисте дошли овамо ни по чијој наредби, већ сте дошли свамо по својој слободној вољи, из поштовања и љубави према нашој ротарској идеји, а поштовање и љубав нису роба, за куповину и продају. Они се не стичу никаквим декретима, нити каквим наредбама. То поштовање и та љубав, — о чему је мало пре тако лепо говорио брат Алауповић, — у њима је величина нашег Ротарства и ротарског пезива. У томе је ваша лична величина, драга браћо, свију вас који сте лично овамо дошли. Ја вам, на свему томе као гувернер 77 дистрикта најсрдачније захваљујем." После овога гувернер Стојадиновић истиче значај рада у одборима и позива присутне да узму живог учешћа у томе раду, који је врло поучан и користан. Најзад, на крају свога говора, гувернер поздравља све присутне најсрдачније и жели, да наше заседање у лепом, историјском граду Загребу буде од кори“ сти не само за Ротарство; него и за цео наш народ и за нашу државу уопште.

Говор гувернера Стојадиновића, проткан духовитим анекдотамг, био је дуготрајно поздрављен бурним пљескањем и усклицима: „Живео!"

Након говора др. Стојадиновића прелази се на предавање ротара др. Јозе Подује, паст-президента Р. К. Загреб о теми: „ШТА ЈЕ РОТАРИ ИНТЕРНАЦИОНАЛА>"

Predavanje brata I Родије: .dta je Rotarg Infernaficna]?“

„Stara je istina, da je uvijek najteže opisati ono što je najjednostavnije i najpoznatije. Sva naša bogata rotarska literatura, pristupačna dakako i svakom ncrotaru, svi brižno izradjeni programi, stalno usavršašvani kroz gotovo trideset godina opstanka rotarskog pokreta, nisu kadri da nam precizno i potpuno odgovore na pitanje: Šta je zapravo Rotary International? Veteran rotarski Glenn C. Mead, prvi pretsjednik kluba u Philadelphiji i predsjednik R. I. već za godinu 1912-13, uzbunio se je i protestirao, kako sam priča u ožujskom broju „Rotharian”-a, kad je nedavno u novom iz.

5 3-0 = _-__ SYNC TOT OT

Nastavak na sledeéoj strani