Jugoslovenski Rotar

šim prisustvom. Ja vas pozivam i molim da se u što većem broju odazovete i da vas što više bude u Genovi. Drugi će sastanak biti, kao što vam је 1 poznato u Veneciji 1935. god. regionalna konferencija. Što se tiče ideje udružavanja čovečanstva, ta ideja osnovna Je ideja svakog našeg rada i manifestira se svakom prilikom i na svakom mestu. Do danas postignuti su u tom pogledu doista i stvarni rezultati, to se Je imalo prilike uočiti, a to se vidi i danas svakom prilikom. Mi moramo da težimo, da idemo za našim pokretom hrabro naprijed, nas vodi naš idea! služenja i treba da radimo radi sutrašnjice i današnjice (Pljesak). Otvoreno i pošteno sve nas, sve naše drugove, treDa da vodi realni bratski rad, to je osnova našeg rada i mi treba da smo pobornici ie saradnje. Jedino tako ćemo doći do stvarnih rezultata jer ćemo tako umjeti dovesti do toga, da svi budu istog mišljenja. Mi svi vrlo dobro znamo što bi imao da bude krajni rezultat tih nastojanja. To bi imalo da bude jedno društvo, evropsko društvo, koje bi onda bilo veliko i sretno. Naš Rotary propovljeda ta načela, u desecima i dcsecima rotarskih organizacija propovjedaju se ta načela i to mora i to hoće dovesti do rezultata. Čitava naša porodica rotarska čezne za tim, a da ćemo mi doći do toga, to su naši osećaji. Mi vidimo u budućnosti te naše osećaje ispunjene. Nacionalizam? Internacionalizam? Rotari i njihovi osjećaji preći će preko toga. Zbog toga mi svi, koji smo ovde, mi svi, koji smo udruženi u snažnu rotarsku organizaciju, dužni smo da propovjedamo u cjelom svijetu taj ideal, dužni smo da suzbijamo zlokobni individualizam i nacionalizam, koji okuplja jedne protiv drugih. Mi treba da idemo za rjeSenjem bratskim i prijateljskim, naši osjećaji treba da prevladaju čitavim čovječanstvom, da stvore prave bratske osjećaje svih prema svima. Do svega toga, ja i opet velim, mora doći i doći će. (Pljesak). Sav taj naš rad treba uskladiti, složiti i onda će najbolje poslužiti svojem cilju. Svi rotari treba da žele jedno i da čeznu za jednim te istim rezultatom i onda će biti stvorena najbolja osnova za najveće uspjehe. To su moji osjećaji i ja ih propovjedam, jer pravi osjećaji osnivaju se na praktičnom radu i na realnoj saradnji. Zbog toga, iz tih razloga, iz tih osjećaja, ja pozdravljam braću rotare jugoslovenskog distrikta i jugoslovenski Zagreb i kličem im „Živili! Napred!” (Dugotrajni pljesak).

Иза говора гувернера Луиђи-а Пичионе направио је фотограф неколико снимака. Гувернер др. Милан Стојадиновић додељује реч ротару Шлајмеру, члану Ротари клуба Марибор, који држи предавање: „ЈУГОСЛОВЕНСКО РОТАРСТВО У СЛУЖБИ ОМЛАДИНЕ:

Reé brata Slajmera

„Važnost predmeta o kome treba da referi8em razvidna je ponajviše iz toga, da je svaki od R. C,, bio to jugoslovenski ili iz drugih distrikta, trazio kontakt sa omladinom i nastojao joj pomoći materijalno ili moralno, makar da su si naročito naši klubovi, radi ekonomije rada ponajviše postavili svaki svoj speci jalni program, odgovarajući prilikama, u kojima dejstvuju pojedini klubovi. Jakost rotarijanstva nije u broju članova, pak se zato ne može reći, da težimo za egojstičnim ciljevima — odgoJiti si što brojniji podmladak; naša je težnja sasvim idealna: omladini dati veru i poštovanje k rotarijanskim načelima. Etika rotarijanstva nije njegova invencija: rotarijanstvo Je samo preuzelo priznata izabrana načela i uzelo si u dužnost oplemeniti njima vlastitu Javnost i medjunarodno življenje i konačno, ali ne medju poslednjima ı omladinu, čija će ideologija upravljati budućim životom. Naše buduće generacije moraju biti fizički ı moralno zdrave, prepojene rotarijanskim načelima, da mogu. delovati do principu socijalne pravednosti, nacionalne i verske trpeljivosti. Ovih par reči

jr TT ee ee GO f