Jugoslovenski Rotar

nagrade za školske zadaće, kao n. pr. onu R. C. Sušak za temu, da ,,samo mir omo-

„gućuje konstruktivno delo naroda.” Nekoji klubovi uvedoše lep običaj, da ponekad pozovu na meetinge i sinove rotarijanaca, kako bi ih na taj način upcznali sa idejora totarijanstva i metodama njegovog rada. Kratko odmereno vreme mi ne dopusta, da opširnije opišem program rada za omlidnu ili da predjem u detaljno nabrajanje svega, šta R. C. 77 distrikta učiniše na tom polju. To šta sam naveo tek su glavne skupine delovanja i karakteristične akcije pojedinih klubova, a pretstavljaju samo deo mnogih napora i finansijlnih žrtava, uloženih po našim klubovima u ovu rotarijansku službu. Neoborivo dejstvo je to, da imamo dobru volju, a nagrada za to su uspesi, Које već vidimo. Nedostaje nam tek jedinstvenost akcije i jos Sire sudelovanje javnosti. R. klubovi kao takvi mogu ovde preuzeti zahvalnu inicijativu američkih R. C., da po njihovom uzoru omladinskih sedmica dadu pobudu za omladinske dane u našim organizacijama. Za to treba pododbor radi služenja zajednici tačan program ı jedinstvenu direktivu. Ponavljam pak, da bez sudelovanja javnosti, nije moguć opsežan rad za omladinu, a u našim klubovima trebalo bi rad u početnom stadiju pojačati i raširiti. Onda bi se referat mog naslednika na budućoj distriktnoj konferenciji bavio još zahvalnijom temom, nego što beše moja današnja.”

Затим објављује гувернер др. Стојадиновић да је Р. К. Вуксвар имаго у минулој ротарској години (1-11-1933 — 28-1-1984.) најбољу просечну фреквенцију — 81.04% — и према томе припада му трофеја (кошница — дар Р. К. Загреб) Честита претседнику Ротари клуба инж. Јовану Рогулићу и предаје му кошницу са жељом за најбољи успех у потоњем раду.

Ротар инж. Рогулић изражује своје весеље да је њега запала та релика част да може у име клуба примџти Ово одликовање. Нарочита му је мило што прима овај дар од свог кумовског клуба Р. К. Осијек.

Трофеју: Ротарски точак, дар Ротари клуба Суботица — предаје гувернер др. М. Стојадиновић Ротари клубу Дубровник, који је получио највеће учешће на овој дистриктној конференцији.

Претседник Р. К. Дубровника, ротар Јово Бравачић захваљује на дару и изјављује да ће настојати да овај дар задрже и сачувају, али неће му бити жао ако пређе до године у друге руке, јер ће такав клуб бити онда још бољи од његовог.

Иза тога добива реч адмирал Драгутин Прица, члан Ротари клуба Београд, за своје предавање: „Интернационализам и национализам у Ротарству."

Реч браша Прице

Кад је оснивач Ротарства, уважени Павле Харис ставио у покрет ротарски точак, није се могло ни слутити, да ће се Ротарство тако брзо проширити преко "деле земаљске кугле. У својим почецима оно је било ограничено искључиво на земљу у којој је никло и прву заједницу, коју су основали клубови у Удруженим Америчким Државама прозвали су „Народним савезом ротарских клубова". Ротарство је дакле основано под народним бојама и прешло је тек након 7 година гравице Велике Уније, први пут у правцу суседне Канаде, која нам је међу осталим ротарским величинама дала и данашњега претседника сверотарског савеза, много поштованог Џона Нелсона, кога свесрдно братски поздрављамо у нашој средини. Из националне заједнице развила се постепено интернационална, и обухватила

J 6; O O SZT OJO. O eee НЕ | Hacrabah на следећој страни