Jugoslovenski Rotar

пријатељства нема без поверења, Ротари у свом интернационализму опет користе својој националној заједници. Интернационализам Ротарства не стоји дакле нигде у опреци са национализмом; он потиче из добро схваћених националних мотива као и свака јавна па и државна тежња за стварањем међународних уговора, пактова, споразума, савеза, унија, Ротарство тежи за светским пријатељством, не губећи због тога ништа од свог рођеног национализма. Ротарске трпезе и зборове красе при свечаним згодама заставице свију земаља у којима живи Ротарство. У том мору заставица не тоне национална бит јер на пр. за сваку страну заставицу на нашем збору, вије се југословенска тробојница на трпезама 3680 ротарских клубова по Европи, Азији, Африци, Америци и Аустралији у сличним ггодама; Ротари свију континената знају за Југославију, њен 77. дистрикт, њене вационалне боје и што је главно: уверени су, кад у нашу земљу дођу, да ће наћи једномишљенике у појмовима честитости и професионалном пословању, спремне да драгом госту изиђу братски у сусрет, прегаоце са трајним миром међу наро– дима, културним и етичким мисионарима за добро целог човечанства. Колико је расположење у међународном Ротарству баш према нама Југословенима, ма да у њему тек 5 година учествујемо, нека послужи као доказ чињеница, да једно од 5 места директора Савезне управе Ротарства резервираних за претставнике земаља ван Удружених Америчких Држава, Канаде, Велике Британије и Ирске, заузима наш дистриктни гувернер, постављен једногласним поверењем других 9 директора из поменутих држава. Служење отаџбини верно и часно, то је ротарски национализам; служење човечанству путем светског пријатељства и уклањањем трења међу народима, то је ротарски интернационализам; једно и друго служење заиста леп и узвишен задатак."

Гувернер Др. Милан Стојадиновић захваљује адмиралу Прици на лепом предавању и саопштава да су делегати клубова усвојили y одбору за резолуције предложене резолуције и моли претседника овог сдбора да их прочита.

Одбор за резолуцију предлаже пленарној седници на прихват следеће резолуције:

Резолуције

Друга дистрикта конференција 77 дистрикта Р. И. одржана у Загребу ane 14 и 15 априла 1934 препоруча:

I. Што се тиче дужности ротара у случају затегнутих међународних одношаја, да треба остати на терену утврђених правила ротарства и досадање праксе, која је и до сада дала повољне резултате.

У питању одношаја ротара 77 дисрикта са ротарима из сусједних земаља предлаже се, да се досадањи рад у том погледу и даље што живље развија на добро узвишених идеја ротарства, суседних Земаља и човечанства уопште.

П. Како служење у звању садржи борбу против корупције и против непоштених пословних метода сваки ротар треба да настоји, да унесе у своју струку па и у своју стручну и сталешку организацију дух борбе против ове друштвене болести. Служење у звању је у нашим југословенским приликама највећи, ннајзаслужнији па и најтежи задатак, кога треба да решавају сви ротари клубови, јер највеће недаће, штета за заједницу извиру из непоштених пословних метода и корупције. Препоручује се свима ротарима Југославије, да одрже у својим клубовима по једно предавање о свом звању и о општим приликама у својој струци. Нај-

66 ___