Jugoslovenski Rotar

GRAN ТА ДЕ a ET a vog pretužnog zaključka, jasno nam je odredjen put, kojim moramo stupati svi zajedno i svaki pojedini od nas, obzirom na ciljeve za kojima težimo, — to je put sluzenja, put poštenja u radu i mislima, put priznavanja tudjih pravica i put poštovanja poštenog tudjeg uvjerenja. Na tom putu, gdje nailazimo na ponore s lijeva i desna, našli su se vjerni i dobri prijatelji, koji nijesu iz svoga srca isčupali idealizam, povjerenje i sjećaj odgovornosti. Na tom putu našli su se muževi, koji su si svjesni, da je povjerenje i odgovornost dvostrana pogodba, koja prouzrokuje obavezu ne samo na jednoj, nego takodjer i na drugoj strani, pogodba, koja se sklapa zato, da se ju pošteno ispuni, a ne zato, da imade зато jedan od nje koristi.

III.

Evo Vam razloga, zašto sam Vam sve to govorio. Muževi, koji teže za navedenim ciljevima, najbolji i najplemenitiji, izabrani iz svih krajeva domovine, zaključili su, da me postave na čelo svom pokretu. Došli su i rekli su mi, da imadu u mene povjerenje. Došli su i rekli su mi, da me smatraju vrijednim, da ih vodim. Ja pak njima velim, da i ja nosim u svom srcu ideal služenja, i da bi smatrao nespojivim s tim idealom, kad bi njihovo povjerenje otklonio pa im ujedno uzvraćam, da im hoću služiti i da na njihovo povjerenje odgovaram sa sviješću odgovornosti. Kažem im, da smatram i taj izbor za dvostranu pogodbu i da se ćutim obvezanim tu pogodbu, koju ste Vi sa svoje strane već ispunili, izvršiti takodjer i sa svoje strane. Ako bude moja protučinitba skromnija od Vašeg povjerenja, ne pripisujte to lošoj nakani il pomanjkanju dobre volje. Dati ću sve što budem mogao, Molim Vas samo, da moju protučinitbu, i ako bude neznatna, —- primite sa dobrom voljom i da znadete, da primam Vaše povjerenje s neopisivim ponosom, najdubljom zahvalnosti i najboljim namjerama.”

Пошто се је стишало клицање наксн овсг ванредног и лијепсг говора ротара дра. Виљема Крејчија пита гувернер др. Стојадиновић присутне да ли пристају на предлог да кандидат за гувернера за будућу ротарску годину буде ротар др. Виљем Крејни, што присутни уз пљесак прихваћају.

Гувернер др. Стојадиновић честита му од свега срца на томе избору.

Надаље предлаже скупштини да изаберу за члана у Еврбспски Савјетодавни Одбор ротара Еду Марковића (дуготрајни пљесак) џи за . његовог замјеника у истом одбору рстара Стевана Павловића, пастпретсједника Р. К. Београд, који предлог уз бурни пљесак присутни прихваћају. Честита ротару Еди Марковићу на изберу. Слиједе затим саопћења секретара дистриктне конференције ротара Драгана Томљеновића а иза тога наступило је из благснаклоности према ротарству Хрв, пјевачко удружење „Лисински“ под водством проф. г. Франа Лхотке, ректора музичке академије и отпјевало је неколико пјесама, које су изазвале бурно одушевљење и клицање, тако да је „Лисински" уз поновно одобравање опетовао задњу пјесму.

Гувернер др. Милан Стојадиновић саопћује да је овиме програм рада конференције исцрпљен. Захваљује прије свега драгом претсједнику Р. И. Џон Нелсону, потпретседнику Риби Робинсону, гувернерима Л. Пичионе и дру. Највирту те осталим страним и домаћим ро-

SS 70 WHO