Jugoslovenski Rotar

у чланство Клуба Вјекослав Карлаварис, директор Градске Штедионице у Новом Саду, са класификацијом: ме-

нични _ зајмови (Exchauge Loong). Клуб сада броји 36 чланова. Hoвог члана поздравио је лепим говором Opar Др. Белајчић; говором у коме је нарочито истакао потребу Ротарства и ротарског рада у данашњем савременом животу. На овој седници је одржао и два врло интересантна предавања ротар бр. Др. Илија Пржић, доцент београдског универзитета. Прво предавање је гласило: „Проучавање научне организације миpa’, а друго: „О Холандији". Оба предавања саслушана су врло пажљиво. Седници је присуствовало 9 гостију неротара.

201 седница од 18 маја 1934 год. (63.94%). Bpar секретар известио је браћу о позиву Р. К. Дубровник на прославу Чартера, која ће се одржати 31. маја о. г., као и позиву Р. К. Ђенова на 1Х Национални Конгрес талијанских ротара, који ће се одржати 2Е и 27 о. м. у Ђенови. Решено је да се пошаље _брзојавни поздрав Р. К. Дубровник и писмени поздрав Р. K. Женева. — На седници је одржао врло успели реферат бр. инж Табаковић о своме путу у Берлин.

202 седница од 25 маја 1934. год. (63.94%). Брат Гаја И. Грачанин одр– жао је на овој седници предавање „О аутобуском саобраћају у Краљевини Југославији“. Предавач је изнео врло интересантне детаљне податке о аутобуском саобраћају у нашој држави, нарочито развој и данашње стање аутобуског саобраћаја, као и поређење истог са жељезничким саобраћајем. Након предавања брата Грачанина, настала је краћа дискусија, у којој су узели учешће бр. Фрањо Микић и Павле Поповић-Пеци.

БЕЗ 31

По CE OSMURKK Sastanci (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 2).00 Grand Hotel

295. sastanak dne 5. aprila. Pretsjednik otvara zvaniéni dio i saopStuje, da smo dobili poziv zagrebačkog kluba, da na distriktnu konferenciju poneseто trofeju, koju smo dobili lanjske godine za najbolju frekvenciju. Duga bolest troje braće uticala je na ovaj gubitak sa kojim smo se tako ponosili. Tajnik čita stigiu poštu: R.C. Zagreb pozivlje nas poncvno da u što većem broju dodjemo na distriktnu konferenciju, R.C. Leicester moli, da se imenuje jedan član, koji bi stupio sa njima u korespondenciju na saradjnji našeg 6. cilja, imenuje зе tajnik. Esperantski klub Wien nas pozivlje na internacionainu konferenciju. Predsjednik javlja, da se je na članstvu zahvalio Josip Podlipski sa motivacijom bolest i роdulja izbivanja uslijed putovanja. Predsjednik čestita braći pravoslavne vjere Uskrsne praznike. Brat Stepanski drži predavanje o osiguranju, ističući prednosti i koristi istog, natin izratunavanja premija, kontrolu nad društvima, upcraba reserva i natin stvaranja istih itd. Predsjednik zahvaljuje br. Stepanskom na interesantnim izvodima.

996. sastanak dne 12. aprila. Taj sastanak bio je u veselom oé¢ekivanju braće, koja putuju sutra na distriktnu konferenciju. Tajnik izvješćuje O рг5pjeloj poSti: od R.C. Tientsin dobili smo interesantnu broSuru njihoveg grada, tajnik se imade zahvalitt. Рипотос za kongres u Detroitu imade se poslati bratu guverneru. Tajnik čita 9. pismo brata guvernera, koje je sa živim interesom saslušano. Brat Krešić čita referat br. Dr. Branka Petrovića o 29. godišnjici rotarstva. Brat dr. Muačević

razlaže opširno nedostatke pravilnika glede. načina primanja novih članova, predsjednik predlaže, da se izabere užji