Jugoslovenski Rotar

|

ауторитет књиге, јер целим њеним бићем влада осећај неизвесности, пролазности и несигурности. Све је у покрету. И нигде чврсте тачке. А друштвени и материјални положај васпитача одузима овоме у очима, детета и последњи трачак ауреоле, која је некада обвијала његову главу и изазива у дечијој души слутњу да цела та школа није ради његова васпитања, него да оним «бедницима» професорима пружи парче хлеба.

Ни код куће није боље. Дете данас много више присуствује, ако и не учествује, у разговорима родитеља и старијих и из дана у дан слуша, мрзовољну критику данашњег стања и лоша мишљења и о животу и о људима. Незадовољство и мрачни песимизам, ето то је духовна, атмосфера, у којој треба да се развија цветна башта идеализма дечије душе.

Када обако посматрамо прилике какве су данас, онда се заиста, морамо чудити, да морално растројство није још јаче захватило дух омладине и гледајући још увек леп број одличних и дивних омладинада, и у редовима школске омладине и у разним нацоиналним омладинским организацијама, морамо да верујемо у животну снагу и основну духовну вредност и високе расне квалитете нашега народа.

Ми, југословенски ротари, који дубоко верујемо у моралне основе друштва, и којима је идеал служења заједници, у првом реду своме народу, животни циљ, позвали смо да уносећи свуда своја висока, етичка, схватања. о односу човека, према људској заједници, према друштву, према народу и отаџбини, својим личним примером и својим радом будемо она светла тачка у коју ће наша омладина моћи упрети своје погледе и која ће у њој васкрснути и обновити веру да изнад грубе стварности ипак постоји један виши, лешши и узвишенији свет, свет вечитих идеала човечанства, и да живот људски има свој дубок етички смисао који нас једини чини достојним синовима, Оца небескога!

Xx ABC SODOBNEGA DENARJA

i ee Konac. Kje prigenja vloga zlata? )

Tu ni prostora, da bi govorili o srebru. Naj le poudarim, da sem proti vsakemu načrtu, ki komplicira naš že itak prekomplicirani monetarni sistem na ta način, da se uporablja srebro v večji meri kakor ga uporabljamo, do sedaj.

Torej glede zlata: Predvsem, za mednarodno trgovino je praktično, toda ne neogibno potrebno. Ko ta pišem, se obe, Švedska in Anglija, brez njega izvrstno počutita. Kljub temu bo zlato najbrž spet uvedeno; in če bo temu tako, bi morale države biti pripravljene na to, da je muhasto; kajti te muhe so pogosto povzrotale velika razdejanja nivoya cen.

22