Jugoslovenski Rotar

Brat inž. Alaupović na VII. konferenci 66. distrikta R. I. u Moravskoj Ostravi od ro. do 12. таја 1935.

-j administrativnoga znataja. Zakljuéci i predlozi distriktnoga saveta i klupskih delegata bili su u svečanoj skupštini saglasno primlje“ni. Ti Jesu:

Za buduéega guvernera imenovan je bio élan R. C. Praha JUDr. Ferdinand Hyza, stručni savetnik trgovinskoga ministarstva. Za članove distriktnoga saveta bili su izabrani svi bivši guverneri: rot. Jerie od R. C. Mor. Ostrava, rot. Hrabar od R. C. Užhorad, rot. Sum, éasni élan R. C. Praha, rot. Sequens od R. C. Praha kao blagajniéar, rot. Rudl od R. C. MI. Boleslav za redaktora 651. Когаriana i rot.Ko’tyr i Trnka od R.C. Praha za revizore.

Za delegata evropskoga savetodavnoga odbora bio je izabran bivši guverner rot. Neuwirt, a za namestnika rot. Zaba. Naredna konferencija drza¢e se u toplicama TepliceSanov. Prelazni pokal za najbolju frekvencu dobio je R.C. Kolin, koji je postigao 97°39 2. Prviputa otkad postoji ta trofeja bio je porazen R. C. Tabor, koji je postignuo samo 96:66 %. Prelazni pokal Slovačke za najčešće posećivanje českih i moravskošleskih klubova u slovačkim i potkarpatskoruskim klubovima dobio je R. С. Praha sa 47.807 toéaka. R. C. Bratislava dobio je diplomu kluba Podebrady, a zaslužio ju je sa 8 tačaka; ovaj klub daje ubogome bolesniku, po odredbi kluba koji odnese pobedu, četiri sedmično besplatno lečenje sa svom opskrbom u Toplicama Podebrady. =

Na konferenci bila su odrzana tri predavanja o zaštiti čoveka-radnika, nadalje pre-

davanje o budućnosti naše školske omladine i konačno svečano predavanje rot. Kollara iz R. C. Praha: „Rotary kao svetovni regijonalizam“. Ovo predavanje bijaše vrhunac distriktne konferencije. O tom predavanju pisao Je rot. Očenašek iz R. C. Košice — sam izvrstan govornik: „To Je bilo predavanje, koje je uz savrgenu gradbu, reti i dikciju znacilo ideju, njeno ogromno bogatstvo, njenu neprisiljenu, izvornu krasotu, njenu plemenitu aplikaciju na današnji nemir života. U njem bijase sila i zvuk uverenja i time takodjer prava apostolska probojnost. Verujem da će biti uz zbiljno izvršene dužnosti stališa i općinara pre svega neodvisan tvorni intčlekt onaj, koji bude znao i mogao da osvetli naše zajedničke puteve. Verujem, da je misao klica čina i tvorac sudbine. Verujem, da rotarstvo treba ideja, izradjenih s ljubavlju i unutranjom odgovornošću. Rotar Kollar doneo je jedinstveni čar takove vere. Neka primi zato izraze iskrenoga priznanja iz onih redova, gde ta vera daje životu pravi smisao.“

Imenovani guverner Hyža formulisao je svoj program u tri pravca: Konsolidacija klubova, drugarstvo i prijateljstvo, dublje i veće medjunarodno služenje.

Članovi R. C. Mor. Ostrava iskazali su se kao dobri organizatori. Priredbom konferencije učinili su dobro rotarsko delo.

Naš drugi guverner Zaba može da bude sa svojom konferencom sasvim zadovoljan; uspela mu je. Njega ide zahvala ne samo za konferenciju, nego i za čitavu rotarsku godinu. Očinski i materiski skrbio se je za svoj distrikt. Poučavao Je, pomagao, sVetovao, паgovarao na svojim putovanjima po distriktu. Raspirivao je užigao baklje zanimanja i oduševljenja za Rotary. Rezultate njegova rada pokazuje na vanka 4o klubova, a na unutra preko rooo čsl. rotara, koji su pravom ljubavlju zauzeti za krasotu principa i ciljeva Rotary-a.

Rot. Zaba dobro zna, od kolike je važnosti za rotarski pokret — rotarska štampa. Zato je na moje veliko veselje raspisao natečaj sa osam cena u vrednosti Kč 2000 za originalno delo iz struke praktičnoga zvanja. Baš mu

la! hvala Vaclav Rudl, Mlada Boleslav,

redaktor ,,Ceskoslovenského Rotariana*.

30