Jugoslovenski Rotar

ČEHOSLOVAČKA — 66. DISTRIKT ROTARY INTERNATIONAL

Dani 1. godišnje distriktne konferencije bili

su zaista veliki ı najradosniji svečani dani za sve čehoslovenske rotare. To je prilika, gde pojedini klubovi polažu račune o svojoj godišnjoj radinosti, to je prilika, gde se jačaju veze staroga prijateljstva i gde se sklapaju nova, to Je ispit domaćega kluba o njegovim crganizatornim sposobnostima.

Za punomoćnika naše konference bio je postavljen rotar Piccione Luigi, Trieste, Italia, guverner 46. distrikta R. I. Ovaj se je radi bolesti opravdao. Zameniti ga je morao naš izvrsni rotar i naš visoki prijatelj dr. Milan Stojadinović. Ali ı on bijaše svojom i suviše odgovornom službom kao ministar financija

kraljevine Jugoslavije zadržan te je mesto J 5 J J sebe delegirao rotara inž. Radovana Alaupo-

Sa VIII. konference 66. distrikta R. IL. u Moravskoj Ostravi od 10. do 12 maja 1935. S leve: guverner Zaba, brat inz. Alaupovi¢ i bududi guverner HyZa.

vica iz Zagreba. Rotar Alaupovié personificirani je simbol bratskoga prijateljstva i naj-

zivljih gospodarskih i kulturnih kontakta cehoslovackih i jugoslovenskih rotara — pa је kao takav od učesnika konference bio primljen ı dočekan. Iz njegovih govora, bilo českih bilo u materinskom jeziku, upravo je kipelo pravo rotarstvo i ljubav do CSR, koja je, kako se Je izrazio „njegova slaba strana“. Uz zahvalu ističem posebice Alaupovićevu izjavu, da je ı da će biti cilj jugoslovenskih rotara da podržavaju prijateljske odnose izmedju oba distrikta ı da će se trsiti, kako bi ı Slovenstvo dalo Rotary-u komad samoga sebe, svoje duboko i široko slovensko srce. Jednakom toplotom i srdačnošću bio je prožet ı govor drugoga Vašega gosta, rotara Pavla Ostovića, koji je zastupao Vaš djistrikt ı R. C. Zagreb. I taj dragi nam drug bijaše predmetom naše posebne pozornosti.

Radnim i zabavnim programom konferenca je sasvim ispunila svoju zadaću. U zabavi je vladalo prijateljsko i drugarsko raspoloženje. U radu je pobedila ozbiljnost i odgovornost; rijima se je pridružila sveopšta volja za daljnu radinost, koje rezultat mora da bude vršenje plemenitih rotarskih principa.

O potankostima naše konferencije Javljam samo najglavnije: Učesnika bijaše 290. Iz inozemstva došao je iz Linza rotar Czerwenka,

2

koji je zastupao 73. distrikt R. I. Na sedam sednica po skupinama razpravljalo se je o rotarskomu sluzenju u zvanju i u javnosti. Konačna resolucija toga posavetoyanja isti¢e potrebu, da se samouprave i javne uprave očiste od politike, da industrija sudeluje sa poljoprivredom, da se higijena usmeri prema obzirima bolničkoga osiguranja, da se zapodjene borba protiv nelojalne konkurence, da se pospeši privatna poduzetnost, da se što bolje i što šire zaštiti čovek radnik, da se popravi saradnja svih činbenika školstva ı da se stvore na novčanem i kreditnom trgu takve situacije da bi se uzmogla sniziti kamatna mera.

Guverner rotar Zaba podao je o radinosti klubova potpun pregled, iz kojega se razvidja, da se je u njegovom distriktu dobro radilo i da je sve klubove vodila želja kako bi što bolje koristili svome kraju, a time domoyini ı čovečanstvu. Na sednici pretsednika i tajnika kojoj je pretsedao novo izabrani guverner rotar Hyza, pretresala se пајуауnija ı najnužnija pitanja koja se tiču življenja klubova, to jest pitanja prijateljstva ı prezence. Posebice su se sastali pretsednici i tajnici kod zajedničkog doručka; ti doručci jesu malene radne sednice, na kojima se rešetaju razne klupske prilike organizacijonoga

9