Jugoslovenski Rotar

silačka umefnosf, više no ikad može da odigra ulogu u zbliženju ljudi i naroda! | koliko želim da svaki narod na zemlji ima svog Kiplinga, koji će slobodom svog genija poslafi susednom narodu, dugo neprijateljskom, veličansfvenu poslanicu prijateljsiva, brafistva i mira. :

Da, uzdignimo naše poglede! Koliko mrzifi kratkovide ljude koji misle na druge narode samo da bi ih nepravedno polcenili. Za njih, Francuz je površan i lak, Englez samoživ, Nemac brutalan, Italijan sujetan, Amerikanac prost i hvalisavac. Podignimo naše oči i slika će se promeniti: iznad svakog naroda ja vidim kako se uzdizu svetle figure njihovih genija, kojima celo čovečansivo duguje svu sreću ovog sveta. Francuska, to je Corneille, Racine, Voltaire, Victor Hugo, Pasteur; Engleska, to je Shakespeare, Milton, Lord Byron, Shelley, Dickens, Kipling; lItalija, fo je Virgilius, Horatius, Dante, Ariosto, Raphael, d’Annunzio; Nemacka, to je Kani, Hegel, Schiller, Goeihe, Wagner; Severna Amerika, io je Benjamin Franklin, Emerson, Lonafellow, Eaison, Edgar Poé.

Il oni su podigli oči, i njihovi su se pogledi sreli. Svaki od njih doprineo je svojoj ofadžbini, svi su doprineli celom čovečansivu. Nauka, umefnost, religija, rad, volja za služenje sivorili su i sivaraju svakodnevno među nama veze moćne, nerazrušive. Radimo svi da ih umnožimo i ojačamo, i zato, pre svega, uzvisimo svoje poglede.

Preveo Di. |. Pržić (R. K. Beograd)

Bohinjsko jezero

17