Jugoslovenski Rotar

cuskog distrikta i potpretsednik Evropskog Замејодаупод odbora, jedno izvanredno lepo predavanje ,,Elevons nos regards’. Toga dana bila je i jedna sednica Za upoznavanje mlade ži isključivo za rotarske sinove i ćerke.

U 21.30 priređen je u basti Albert premier „,Infernacionalni Garden Party”, gde su razne narodnosti u svojim nacionalnim kosfimima izvodile narodne igre. BaSta je bila veliéanstveno osvetijena.

Treći dan kongresa, utorak 8 juna

Počinje opet u 10.45 uobičajenim pevanjem. Predavanje drži Roe Bartle pretsednik R. K. Kansas City U.S.A. sa temom: ,,Svaki éas Sto prolazi za nas je izazivanje”. Sleduju predavanja i saopštenja. Najinferesanfinije je predavanje Pul H. King-a, pastdirektora R. |. iz Detroita,

·Michingan i prefsednika međunarodne unije za sakatu decu, „Rotari i sakata deca’. Briga o sakatoj deci jedan je od glavnih ciljeva rotara u Americi, a presadena je sad u ceo svet. | jugoslovenski rotari ozbiljno su shvatili brigu za sakatu decu. Profesor Spišić u Zagrebu, poznali struénjak na fom polju, mnogo je uradio, a ove godine inicijativom 1z-etsednika Harazima i beogradski Klub poéeo je Zivu akciju za sakatu decu. Hiljade sakate dece pomoéu rotarske akcije spaSeno je u Americi od propasti i upuéeno u razne pozive i zanimanja. Na ovom Копgresu jedna mlada slepa amerikanka tronula je prisutne do suza izjavom da ona nije slepa i da je sretna jer su se rotari za nju brinuli.

Toga dana od 17—19 Casova prireden je na Promenade des Anglais ,,Bataille de fleurs”. Prizor je bio veliéanstven. Dva sata prolazila su pred našim očima kao u bajci, divnim mirisavim cvećem bogalo ukrašena kola, divimo se lepoli jednih a već nailaze sve lepša i lepša a cela promenada pliva mirisavim cvećem koje rofari bacaju u prolazeća kola dok odande bacaju cveće na nas, koji sedimo i posmaframo. Najlepše su bila dekorisana kola simpaličnih chasseurs alpins, koji su uzeli Ziva u€eSéa na ovom cvetnom korzu. Ovaj_,,bataille de fleurs” u Nici ostaće svima u najlepsoj uspomeni.

Isto veče bio je veliki bal koji su 75 prisutnih naroda dali svom pretsedniku R. I. Manier-u u Casino Municipal. Ovaj prefsednički bal završava se uvek fime, što odlazeći prefsednik sa svojom gospođom, ovom prilikom Manier, sami u sali odigraju svoju oproštajnu igru i odlaze.

Četvrti dan kongresa, sreda 9 juna

Olvaranje pesmom u 10.45. Izveštaji raznih komiteta i predavanja o međunarodnoj akciji. Najlepše predavanje foga dana održao je Svajcarski pastguverner Baillod iz Neuchétela, potpretsednik Evr. Savetodavnog odbora, hvaleći vrlo lepim rečima i rad u rofarskom duhu a u svojstvu ministra inostranih poslova, naseg pastguvernera Dra Milana Stojadinoviéa, pastdirektora R. |. Njegov govor izvanredno lepo glorifikuje svetski mir i medunarodno zblizenje. Sem njega govorio je jos James Cayce iz Nashville U.S.A. ,,In-

6