Jugoslovenski Rotar

priredbe. Kuéa prijate ljstva bila je u Palais de la Jetée, koja je za tu svrhu bila veoma lepo uredena i dekorisana. Tu su rotari mogli dobiti sva obavestenja koja su im bila potrebna. Ovde su se našli stari poznanici sa ranijih kongresa i sklopljena nova poznanstva i prijateljstva.

U 20 éasova bila je prva plenarna sednica na kojoj je primljen program kongresa i na kojoj je pretsednik Manier odrzao svoje ргеdavanje O naporu da se dobrom voljom dođe do dobrog međunarodnog sporazuma. Pre foga, na pozdrav pretsednika domaćinskog R. K. Nice Dr. Gabriel Guillaume-a, odgovorila su dva rofara iz najudaljenijih klubova Peru (Južna Ameri-

Nica — Nove ferase — Kasina — Englesko šetalište

ka) i New Zealand (Australija). To prvo veče priređen je na keju velicansiven vatromet koji je trajao Citav sat a u 23 Casa prireden je u kući prijateljstva jedan koncerat.

Drugi dan kongresa, ponedeljak 7 juna

i Olvaranje u 14.30 pesmom. Govor osnivača Pavla Harisa, кој! је između osfalog rekao, da se svet pretvorio u jednu porodicu, i са svi njeni članovi imaju prava na udeo od onoga, što genijalni ljudi kao Poljak Kopernik, Francuz Paster, Englez Darvin, Amerikanac Edison poklanjaju svetu kroz vekove. ,,Proslih godina posetio sam mnoge klubove na svima kontinentima sveta i svugde zasadivao ,,drvo seer cle koje ostaje tamo kao zivi svedok Sirenja_rotarskih ideala”.

Zatim su podneli izvestaje sekretar, blagajnik i pretsednik R. |. pa je u 16 Casova odrzao Jean Appleton past guverner fran-

5