Jugoslovenski Rotar

moguce i*zamisliti da ce se opet povratiti vremena gdje ce se gospoda boriti o vlast i čast. Zar nisu crni i jadni spomeni na Petrovu goru i kralja Svačića, na kneza Lazara i Kosovo, na onu kobnu i sfrašnu riječ: Šaptom Bosna propade. Zar ima iko ko može poreći da nam je svima bila podjednaka prošlost, Тезка sadašnjica i zajednička budućnost.

Vedrim gledanjem u fu budućnost i mi rotari treba i valja da uložimo svu snagu, sve sile i dobru volju, da prinosimo po svojoj mogućnosti što veće i što obilatije darove na oltar državne zajednice. Koliko posla čeka neuradjena, koliko još i nenačeta. Pogledajte blago i obilje naše privrede, a pogledajte foliko jadna sela, klonule gradove, gotovo opustjele male palanke! Sve čeka i čezne da oživi, da procvate. Ne mogu fu čudesa činiti ni najženijalniji pojedinci, ni najbolje vlade. Svi freba da prionu uz posao, vodjeni samo čistom i nesebičnom ljubavi da svima bez razlike bude bolje. Jedan smo organizam. Koji god dio strada, bolestan je cio organizam.

Nisam Vam braćo rotari, rekao ništa novo ni nepoznato. Svi Vi fako mislite i osjećate. Tako misle i osjećaju svi naši gradjani kojima je opće dobro i njihovo dobro i koji pod plaštem prijafelja narodnih ne kriju svoje lične želje i koristi. Mi dragovoljno i iz plemenitih motiva hoćemo i želimo da služimo svome kraju i gradu, svojoj zemlji i državnoj zajednici. Mi fako služimo i čovječanstvu. 1] čitav ljudski rod je jedan organizam, i baš stoga Sto mnogi udovi toga organizma to ne znaju i neće da znaju, bas stoga i razdiru ljudski rod tolike muke i nevolje. Zemlja odavno nije vise raj zemaljski, ali ona je svagdje i posvuda ipak foliko dobra majka da može svu djecu svoju da ogrije, nahrani i zastiti. Golema je i prostrana. Ima mjesta za sve, i velike i male!

1. Ured pretsjednika Heada u Chicagu

Pretsjednik Walter D. Head osnovao je svoj ured zajednički sa cenfralnim uredom PR. 1. u Chicagu, a njegova je adresa: Mr. Walter D. Head, President, Rotary International, 35, East Wacker Drive Chicago, Illinois, U. S. A.

105