Jugoslovenski Rotar

Proceedings Thirty-First Annal Convention of Rotary International, Havana 1940.

DUBROVNIK. — U mjesecu septembru održana su 4 sastanka. Pošto su svi sastanci održani na otvorenom prostoru, što je lijepo vrijeme dozvolilo, rad u klubu bio je veoma ograničen.

Na sastancima su redovito pretresene novosti iz zvanja i Opći роložaj u svijetu.

Tokom septembra primili smo ponovno časopise i ilustracije iz Amerike, što je bilo dulje vremena izostalo. KARLOVAC. — U ovom mjesecu održano je ukupno 5 sastanaka sa poprečnom frekvencom od 76.15 posto. Za nevoljne sakupljeno је Din 496.—.

Kako je ljeto veé minulo i dopusti braće većim dijelom prestali, započelo se sa predavanjima. Već 9 o. mj. na prijedlog brata Vukovića iznešeni su po pojedinoj braći pripredni problemi kod nas, koji su sada svuda od eminentne važnosti, naročito pitanje- prehrane, odjeće i obuće. Izloženo je stanje ponajprije u kožarskoj struci po bratu Stanku Kosem, koji ne samo da je osobiti stručnjak, nego je i delegat ove struke kod banovine Hrvatske kao i u Beogradu. Upoznao nas je kratko sa radom kožarske industrije i iznio velike poteškoće kod nabave sirove kože i ostalih potrepština za izradbu kože, te nastojanja da se tome predusretne. Brat Kratohvil iznio je stanje u tekstilnoj struci. Rekao je da pomanjkanje pamuka ugrožava obustavu rada ovih industrija, te je već radi toga uslijedila redukcija rada u pojedinim tvornicama. Spomenuo je da banovina i drzava vode brigu za nabavu sirovog pamuka iz Turske, Rusije i Italije, jer ga iz drugih drzava nije moguée dobiti. Kako je br. Kratohvil delegat пазе države za nabavu sirovog pamuka iz inostranstva, to nas je posve objektivno informirao o stanju, Које nije za sada tako kritično kako ga u javnosti prikazuju. Zatim je br.

126

Vuković dao referat o stanju žitarica i ostalih živežnih namirnica i naglasio da situacija nije tako opasna kako je mnogi prikazuju, te da je veoma potrebno da vlasti poduzmu stroge mjere protiv spekulacije. Sva ova izlaganja navedene braće bila su pomno i sa osobitim zanimanjem sasluSana, te se tom prilikom razvila živa debata.

Dne 24 o. mj. imao je naš klub visokog gosta, dragog našeg brata guvernera dra Ružića, koji je službeno posjetio klub, održao sjednicu upravnog odbora, te tom zgodom kao i na sastanku dao upute o radu da se što više poradi na jačanju rotarske ideje, jer da o raspuštanju rotarstva u Jugoslaviji nema govora, o čemu se je on obavijestio na mjerodavnom mjestu. Nakon službenog dijela ovog sastanka ostalo je više braće sa bratom guvernerom do odlaska vlaka, do poslije 1 sat u noći, u nevezanom i prijateljskom razgovoru.

Brat predsjednik dr. Graho održao je toga dana vrlo aktuelno i zanimivo predavanje »Građanstvo i njegova zadaća«, koje je predavanje bilo od svih prisutnih pažljivo saslušano i živim pljeskom nagrađeno. Na sastanku od 30 o. mj. održao je brat Slaviša Koščević vrlo interesantno predavanje »Poduzeće i njegova kaznena odgovornost«. Predavač je iznio najbitnije o onom što je potrebno da znade svaki onaj koji vodi bilo kakovo poduzeće. Nakon predavanja razvila se diskusija o toj] temi, a predavacu su braéa izrazila zadovoljstvo i odobravala plieskom. Osim predavanja na svakom sastanku drzani su izvjestaji o vanjskoj situaciji izmjenično po braći ing. Žugčiću i dru Lipovšćaku, koji uvijek vrlo zanimljivo i privlačivo iznašaju sve nove momente u svijetu, a koji su važni za prosuđivanje stanja kod zaraćenih i ostalih velikih država.

KRANJ. — Naš klub je imel v mesecu septembru 4 sestanke. Oficijelni obisk brata guvernerja dr. Viktorja Ruzica smo imeli na našem