Jugoslovenski Rotar

prezident Rapotec, ki je govoril o mednarodnem polozaju rotarstva v današnjem času. Po sestanku se je udeležil brat guverner našega postmeetinga, drugi dan pa se je odpeljal v družbi naših bratov na izlet na Pohorje. — Naš sestanek dne 9 IX je bil posvečen rotarskemu bratstvu. Istega dne je obhajal svojo petdesetletnico naš brat Miloš Oset, ki nas je zato povabil na svoje lepo pohorsko posestvo nad Bistrico pri Mariboru. Tam nas je gostoljubni brat Miloš bogato pogostil in nam razkazal svojo vzorno urejeno ekonomijo. Ko smo se vrnili v Bistrico, se je tam vršil v gostilni Rotner naš redni sestanek, na katerem smo pozdravili kot naše mile goste vso obitelj Osetovo. Sestanek je potekel brez oficielnih poročil v najlepšem rotarskem razpoloženju in v znamemenju Zivljenskega praznika brata Oseta. — Z naslednjim nasim sestankom, dne 16 IX, smo zaključili našo poletno sezono z zadnjim »zunanjim« sestankom tega leta, ki se je vršil v Mariborski koči na našem zelenem Pohorju. To je bil naš tradicionalni »pohorski sestanek«, na katerem smo izrazili Slovenskemu planinskemu društvu naše priznanje in naše čestitke na lepem napredku turizma v območju Maribora. Med drugimi gosti je bil navzoč tudi g. dr. J. Bergoč, predsednik mariborske podruznice SPD. Brat pastprezident Krejéi je poroéal o svojem obisku pri R. C. Sarajevu, brat podpredsednik Loos pa o svojem obisku pri R .C. Beograd in o letoSnjem jesenskem velesejmu у Beogradu. — Na sestanku dne 23 IX je рогоса! najprej brat tajnik Kac oO vsebini 3. biltena evropskega sekretarja R. I., nato brat Lipold o otvoritvi nove Sole CMD pri Sv. Treh kraljih na Kozjaku, ter konéno brat Kiepach o letoSnji kopalni sezoni na Jadranu in Se posebej v juzni Dalmaciji. — Na sestanku dne 30 IX smo sliSali zanimivo Zivljensko zgodbo našega brata Leona Štuklja, ki si je kot prvak Jugoslovanskega

Sokola priboril na raznih mednarodnih telovadnih tekmah in olimpijadah tri zlate, eno srebrno in eno bro-

128

nasto kolajno — za éast паде domovine. NIS. — Rad kluba i u ovom mesecu bio je normalan, ali letnja frekvencija nije se popravila, usled otsutnosti članova koji su na ofsustvu ili raznim dužnostima.

Br. dr. Dragutin Petković održao nam je interesantan referat o svom putovanju kao i br. Nikola Petrović Morena koji je referisao o putu po Jugoslaviji sa učenicima Trg. škole Niške trg. omladine čiji je on vredni 1 istrajni saradnik već 15 godina.

Br. ing. Bogoljub Milošević održao je predavanje pod naslovom: »Sta nam kaže statistika o našoj privredi sadašnjice.«

Konstatovano je da su klupske finansije na zdravoj osnovi.

Na apel preko The News Letter klub je reSio da se pomogne nastradalim rotarima u ratu i zamolio je br. Guvernera za sličnu akciju u celom našem rotarskom distriktu kako bi se tako korporativno pomoglo onima koji trpe u današnjim teškim danima.

Svi sastanci bili su prožeti zdravim rotarskim drugarstvom i dobrom voljom, uz rad i pripreme za ostvarenje klupskog programa u toku ove zime.

OSIJEK. — Svi sastanci mjeseca rujna bili su posvećeni pretresanju vrlo aktuelnih problema u gradu Osijeku, a to su snabdjevanje gorivim drvetom i traženju mjerila po kojem će se odrediti zimska pomoć.

Kod diskusija sudjelovala su skoro sva braća. Posebne referate o вогnjim problemima imali su braća: Krešić Bernardo, Schuster Janko, Galovac Josip i Dožudić Kosta.

PANČEVO. — U mesecu septem-

bru održata su četiri sastanka sa prosečnom frekvencijom od 86.25%. Na prvom sastanku brat Weiss referisao je 0 svome putu na SuSak, Sibenik i o boravku u Rogaskoj Slatini. — Na drugom sastanku referisana je poSta iz inostranstva. — Na trecem sastanku br. ing. Maksimo-