Jugoslovenski Rotar

vić, koji se upravo vratio sa desetodnevnog puta po Nemačkoj, održao je predavanje: »Sa puta u Nemačkoj« u kome je u glavnom izneo svoje utiske sa toga puta. — Na četvrtom sastanku br. Milić održao je predavanje: »Malta« u kome je u glavnom u kratko izneo istoriju Malte pod raznim osvajačima, dok nije Pariskim mirom 1814 godine potpala pod Englesku. Izneo je vrednost Malte kao mirnodobske luke i kao vojno pomorske baze.

PETROVGRAD. — Naš klub je u mesecu septembru održao četiri redovna sastanka.

Prvi sastanak je bio posvećen referatima po izveštajima bratskih klubova. Na istom sastanku je održana i vanredna glavna skupština, radi izbora novog pretsednika na mesto br. dr. Dekanića Gjure, koji je zbog prezaposlenosti istupio iz kluba. Za novog pretsednika je izabran dr. Mijajev Luka, pastpretsednik. Ostali sastanci bili su posvećeni radu pojedinih odbora za izradu plana i programa za rotarsku 1940/41 god., aktuelnim privrednim i gradskim pitanjima i negovanju drugarstva. SARAJEVO. — U mjesecu septembru održana su četiri sastanka sa prosječnom frekvencijom 65%. Frekvencija je bila slaba za to, što je izvjestan broj braće u septembru joS bio na otsustvu. Prema zakljucku sastanka od 16 IX o. god. pojedina braća podnose izvještaj o prilikama onog kraja gdje su proveli svoje otsustvo. Tako je brat Nikola Berković na sastanku od 16 IX referisao o privrednim prilikama u okolici grada Zagreba, a brat dr. Dušan Jeftanović na sastanku od 30 IX o privrednim prilikama na otoku Braču. Na sastanku od 23 IX brat Vaso Ristić je referisao o novoj Uredbe o Narodnoj banci. Iz doma– ćih klubova imali smo u mjesecu septembru posjetu brata Stjepana Zsulle-a, R. C. Osijek i brata Dušana Drndarskog, R. C. Vršac. U fond za nevoljne sakupljeno 387.- Din.

SLAVONSKI BROD. — U mjesecu septembru o. god. održanih pet redovitih sastanaka dali su prosječnu frekvenciju od 90.72%.

Brat Ivo Albert odrzao je predavanje o lovu, lovačkim psima i današnjim prilikama lovstva. Iz kluba istupila su dva brata i to ing. Oto Kaan radi preselenja u Zagreb, i ing. Oto Vernić radi preopterećenosti u službi. Na sastanak pretsjednika i tajnika u Beograd 12 i 13 X о. god., ići se pretsjednik kluba brat ing. Riffer i tajnik I. brat Brdarié. Poéam od 7 X 1940 redoviti klubski sastanci odrzavat се se sada ропеде Кот u 8 sati na večer, a ne kao do sada utorkom.

SOMBOR. — Sastanci su većim delom posvećeni referatima o putovanju pojedine braće, a ostali deo sastanka drugarstvu. Na zadnjem sastanku je zaključen letnji period i rešeno je, da se početkom idućeg meseca otpočne sa pretresima Dproblema »gradska aprovizacija« i »zimska pomoć«, da bi se i mi ukopčali u akciju, koja će ove godine imati naročit socijalni značaj.

SPLIT. — Mjesec septembar ima osebujnu ljepotu na Jadranu, a naročito u Splitu: dani su vedri, more kristalne prozirnosti, bistro i zamamno, najprijatnije temperature, lahor majstrala kao da ga miluje ljubavnim daškom, a večernje zvjezdano nebo Siri svuda mir i sanjarsko raspoloženje. Divne breskve, slatke smokve, zrelo grožđe plemenitih loza i mnogo drugih darova prirode pridonose ljepoti i privlačnosti našeg Primorja. To je vrijeme istinskog uživanja i vrijeme cvjetanja najprisnijeg prijateljstva, koje obuhvaća ne samo najbliže već i rotarske goste. Život se i u klubu odvijao pod uticajem septembarskoga Stimunga. Nikakvih pravih predavanja: kratki prikazi ratnih i polititkih dogadaja i po koja kozerija (Ribarski doživljaji). Na svakom sastanku nekoliko gostiju, primanje i darivanje klupskih zastavica i ugodni razgovori. Spremanje za uéestvo-

129