JUS standardizacija

BROJ 3—4 OKTOBAR—NOVEMBAR 1950

4

51

O ı

1 ~

~ O ~

[9] ~

O

54

O + |]

La

l

BIVOLSKE KOŽE

I kože bivolčadi primaju se kvalitativno kao govede kože. ; S

KONJSKE KOŽE

Konjske kože dbračunavaju se na bazi ulazne težine.

Kao konjske kože primaće se i kože ždrebadi, kao i

kože magaraca, mula i mazgi bez obzira na pasminu,

ako su iste upotrebljive za preradu u učinž;enu kožu.

Konjske kože primaju se od proizvođača sa grivom

i repom, a prodaju industriji kože bez grive i repa

s ume, da otkupljivač plaća proizvođaču cenu grive

i repne dlake.

Kvalitetne kategorije

Konjske kože se razvrstavaju u 4 klase:

Oštećenje na koži glave ispred linije povučene kroz

zatiljak. kao i oštećenja na koži repa i koži nogu

ispred donjih pregiba ne uliču na kvalitet kože, isto

kao i oštećenja koja se nalaze najviše 7 cm udaljena

od ruba kože.

Prima su potpuno neoštećene kože, kao i kože sa dva

od sledećih oštećenja:

a) kože sa do 5 plitkih zaseka odnosno 200 cm? oštećene površine; - =

b) kože sa žigovima na vra{u.

Sekunda su kože sa jednim od sledećih oštećenja:

a) kože nešto nepravilnog oblika usled skidanja;

b) kože sa manjim ostacima mesa i lo:a;

c) kože sa zarezima ispod */, debijine do GOO cm? oštećene površine;

d) kože sa zarezima preko !/, debljine do 300, em”;

e) kože sa zarezima preko polovine debljine ili rupama do 100 cm”; -

i) kože koje mestimično puštaju dlaku na ukupn>j površini do 100 cm";

S) kože sa otvorenom ranom do. 100 em” površine:

h) kože sa žigom izvan područja vrata do 150. cm";

i) kože sa površinskim tragovima šuge do 500 cm";

j) kože izgrizene od moljaca do 100 cmš.

Tercija su kože sa dva nabrojana oštećenja iz druge

klase i sa jednim od sledećih oštećenja:

a) kože jako nepravilnog oblika usled skidanja;

b) kože koje puštaju dlaku do 300 cem";

c) kože od uginulih živolinja;

d) kože izgrizene od moljaca do 9200 cm”;

e) kože neznatno nadimljene;

i) kože sa jačim tragovima od šuge i bolesti do 500 cm” površine oštećenja; ~ |

g) kože zarazne do 1. debljine na površini od 1.200 cm*;

h) kože zarezane preko */, debljine do 600 em”;

i) kože zarezane preko polovine debljine ili prorezane ili sa rupama do 200 cm“;

j) kože sa otvorenim ranama do 200 cm;

k) kože sa žigovima i lragovima bolesti, ozleda do 200 cm. | :

Kvarta su kože koje imaju dva od nabrojanih ošte-

ćenja za reću klasu, kao i sve kože jače oštećene

od treće klase do najmanje 20% upotrebljive površine

za kožarsku preradu.

<—

Cene

'Kože druge klase za 10%, ireće za 20%, a četvrle klase za 50% manje vrede od kože prve klase. Kože konja klanih rezanjem vrata poprečnim ezom za 10% su' jeftinije od' koža pravilno 'klanik.

Kod svih vrsi krupnih koža jedna jedinica površine sa dubokim oštećenjima ocenjuje se kao dvostruka površina sa plitkim oštećenjima. Jedna jedinica poVršine sa ošlećemjima u jezgru, ocenjuje se kao dvOstruka površina oštećenja u vra{u.i okrajini,

55 515)U

|] n <

559

. presolti suvom i čistom solju.

115

Oprema i oznaka

Soljena koža krupne stoke olpremaće se zapakovana u svežnjeve. Otprema nezapakovane kože nije dozvoljena. Zabranjeno je vezivanje soljene kože žicom. Govede kože do 17 kgr. pakuju se po dva komada u svežnju, preko 17 kgr. po jedan komad.

_ Teleće kože pakuju se po 5 komada u svežnju.

Ždrebeće kože po 5 kom.. konjske kože po 1 kom. u SveŽju. ~

Bivolske kože kao i kože mazgi, magaraca i muha po 2 kom. u svežnju.

Svežnjevi se vezuju jakim kanapom u nakrst kod Mdenčanih pošiljaka dok se kod vagonskih pošiljaka svežnjevi ne VeZU IL.

Sirove kože krupne stoke koje služe za izradu gornje kože pakovaće se u svežnjeve sa dlakom unufira, a mesinom spolja. Sve ostale kože pakovaće se sa dlakom spolja. Na svežnjevima denčanih pošiljaka pošiljalac je dužan da privezuje drvenu fablicu, na kojoj mora biti stvaljena oznaka pošiljaoca, njegova lačna adresa, oznaka bale, tačna adresa primaoca, uputno mesto i uputna železnička stanica.

Oznake bala za pojedine vrste kože su sledeće:

za goveđe kože — G za leleće kože — T za bivolske kože — B. za konjske kože — K za ždrebeće kože — Ž za mazge, magarce -

i mule — M

Suvo i suvosoljena koža olpremaće se vezana u ba:e. Nije dozvoljena otprema nepovezanih koža.

Ukoliko se soljene kože otpremaju olresene od soli, moraju se, ako je u izgledu duži transport. ili velika vrućina, pre transporta na veću udaljenost ponovno

Suve i suvoslane kože moraju se kod {transporta osigurati protiv oštećenja od moljaca naflaliniranjem do 1% maftalina od ležine kože.

ia

DK 675.031.4

Predlog saveznog propisa kvaliteta br. I. 3-4/28

51 32

O

SVINJSKA SIROVA KOŽA DOMAĆEG POREKLA

OPŠTE ODREDBE

Pojam

wU svinjsku kožu ubrajaju se kože krmača, nerastova i prasadi.

Opseg

Po ovim propisima odreduju se svojstva sirovih svinjskih koža domaćeg porek!a namenjenih kožarskoj industriji.

PASMINA

Svinjske se kože razvrslavaju u dve pasminske ka.

_ tegorije:

a) koža sa glatkom dlakom i b) koža sa kovrdžavom dlakom. YXal

KVALITETNE KATEGORIJE

Svinjske se kože razvrslavaju u čeliri klase. Oštećenja koja se nalaze na koži između oba reda. sisa ili 4 cm od ruba kože ii unularnjeg reda sisa, ne uliču na kvalitet kože. Takođe ne wliču na kvalite{ kože ošlećemja, nastala usled skidanja »minduša« sa kože vrala.

Prima su potpuno neošiećene kože. . Sekunda su kože sa jednim od sledećih ožšlećenja:

a) kože manje nepravilnog oblika usled skidanja;

-

||

M