JUS standardizacija

BROJ 3—4 OKTOBAR—NOVEMBAR 19050.

O \Š) 65

B-4.

grupu A

i9i

pH vodenog ekstrakta veći od 3.9

Razlika pH vodenog ekstrakta najviše do 0,7, Jačina na kidanje najmanje 180 kg/cem" Kravina pri savijanju na četvoro, s licem spolja, uz lagani pritisak kažiprsta i paiea 2 em iza ruba prevoja ne sme naprskavafi pri normalnoj sadržini v:agze i pri sobnoj temperaturi. ~

Koža mora biti ujednačena, da debijina okrajine i

vratnogr de'a iznosi najman'e ?”/, debljine jezgra. Perilerni de:cvi ne smeju biti deblji od jezgra. Kravina se izrađuje u debljinama prema nameni, za :aku obuću 1,50 do 2,20 mm, za vojničku i. radničku obuću 2,90 do 3 mm debijine, i za specijalnu obuću od 3.5 mm debljine na više.

Analitički podaci se svode na kožu sa 15% vlage.

Kravina, zarezana na sredini između repa i nogu pa- .

=

ralelno sa leđnom linijom u dužini 5 cepanju pružiti ČVISt OLDOT.

cm, mola pri

Otstupanja

Kvalitativno svrstavanje vrši se na osnovu:

a) Tehnološko-analitičkih otstupanja

b) Po prirodi + rasporedu oštećenja.

Po itehnološko-ana:itičkim otstupanjima masna kra-

vina prirodna se deli u grupe A-1, A-2, A-3, A-4.

A-1. Koža bez ikakvih tehnološko-analitičkih ofstupanja propisanih u iač. 22. 1

Koža sa sadržajem masnoće ispod 16%, ali naj-

manje 14% ili ako mašćenje ne odgovara uslo-

vima iz lač. 222, hi ako mesnata strana kože

nije dovoljno obrađena; ili ako pH vodenog

ekstrakta otstupa od propisanog. -

Kravina naprskava pri probnom savijanju, ili kra-

A-2.

A-3.

vina sa većim upijanjem vode i to preko 15% .

do najviše 19% za % sata, odnosno preko 35% do najviše 40% za 24 sata, ili kravina sa olpornošću na kidanje ispod. 180 kg do 150 kg/em". Neproštavljena kravina ili kravina sa jačinom na kidanje ispod 150 kg/cm; ili ako se zarezana koža lako cepa; ili kože koje prelaze dozvoljene granice olstupanja navedene u A-?2 i A.

Po prirodi + rasporedu oštećenja bilo mehaničkih ili oštećenja koja potiču od sirove kože, kravina masne prirodna se deli u grupe B-1, B-2, B-3, B-4. B-1. Potpuno neoštećena“ kravina i kravina sa sledećim oštećenjima: Č a) Površinska oštećenja i laki nabori na vraiu, koji na opip praktično ne pokazuju dubinski karakter. ; b) Zarasla dubinska oštećenja i ugrci do najviše 0,60% površine kože. · Cc) Dubinska oštećenja na perifernom delu kože, tj. u pojasu ]0 cm od ruba do najviše 0,40% od površine kože. d) Žig do 1920 cm” površine.

B-2..a) Pored površinskih oštećenja od B-I. zarasla dubinska oštećenja i ugrci do majviše 1% površine kože. OI

b) Dubinska oštećenja na perifernom delu kože

_ do najviše 17% površine.

ć) Dubinska oštećenja i žigovi u jezgru do najviše 1% površine kože.

B-3. a) Oštećenja po celoj površini kože do najviše 10%,

b) Koža sa tankim i praznim slabinama.

Kože sa jačim oštećenjima od B-3.

Napomena. Oštećenom povrišnom smatra se površina

oštećenog mesta. Ukoliko rastojanje između susednih

oštećenja iznosi manje 6 cm u prečniku, to se i ov

međuprostor smatra oštećenom površinom. Mehanička

oštećem ja nastala u toku tehnološkog procesa snizu ju u istoj meri kao grupu B.

A-4.

24

:241

411

415

oOı QL

Klasifikacija

Na osnovu olstupanja prema fač. 23 kravina se svrstava u iri klase i škart. __

· Prva — prima obuhvata grupe i SS

A-1 i B-I Druga — sekunda obuhvata grupe 3 A-I i B-2 ši č A-2 i B-1 Treća — tercija obuhvata grupe A-1 i B-3 ili A-2 i BO Škart kravina obuhvata grupe A-4 ili B-4 ili A-9 i B-3 ili : A-3 i B-2 U slučaju da se istovremeno pojavi više od jednom olsilupanja grupe A-2 i A-3, osnovna klasa se snižava sa jednom Kkiasom.

UZIMANJE UZORAKA I NAČIN ISPITIVANJA

Uzimanje uzoraka i način ispitivanja vrši se prema posebnim propisima.

OPREMA I OZNAKA

Masna kravina prirodna prodaje se po površinskoj meri (dm?).

Svaka koža mora imati oznaku površine u dm”, žiz proizvodača, oznaku klase i grupe (na pr. tercija A-2 i B-2) i broj partije.

Kravine se razvrstavju po grupama i klasama i pakuju se u baje po 10 polovina ili 5 celih koža. Bala mora biti snabdevena proizvodačkom oznakom koja

“sadrži: 1) naziv i sedište preduzeća,

2) naziv proizvoda sa oznakom klase, grupe, broja i površine svakog komada,

3) sadržaj masnoće i upijanje vode,

4) naziv organa koji je doneo propis (kratica) i broj propisa. Š

5) znak kontro:e.

'U jednu balu dolaze kože iste klase i grupe.

USKLADIŠTENJE

·Masna kravina se smešta! u zatvorene suve prosto-

Tije, zaštićena od xlirektnih sunčevih zraka. Uslkladištena kravina mora se svakih 15 dana preslagati radi zaštite od samosagorevanja.

DK 675.061.1 : 685.32

Predlog saveznog propisa kvaliteta br. I. 3-4/34

11

21 211

ŽUTA KRAVINA ZA OPREMU OPŠTE ODREDBE ;

Pojam

Žuta kravina za opremu je proizvod koji se dobija Štavljenjem sirovih govedih koža biljnim žštavilima i mašćenjima. Za razliku „od masne kravine prirodne, mašćenje je slabije, ali lice koža nije lomljeno. Opseg i namena

Ovaj se propis. odnosi na žulu kravinu za opremi, koja je namenjena za izradu predmeta za opremuli od kože, kao što su opasači, vojnički remeni itd.

TEHNIČKI USLOVI Izgled

Žuta kravina za opremu proizvodi se u celim. kožama i u polutkama.