JUS standardizacija

190

Ko NO SLS

242

24.

1

)

c) Žigovi od najviše 190 em” površine.

Đonska okrajina:

" a) Širina na najužem delu mora biti najman je PLUG CIT -

b) Sa površinskim oštećenjima koja pri opipavanju praktično ne- pokazuje dubinski karakter. c) Sa dubinskim oštećenjima do i preko 14 debljine do najviše 50 em” oštećene površine.

Đonski krupon: :

a) Sa dubinskim oštećenjima do % debljine na ce.oj površini krupona do 150 cm?” oštećene površine.

B-2.

b) Sa zaraslim dubinskim oštećenjima (i·ugrci-

ma) u površini do 100 cm* oštećene površine.

c) Dubinskim ošlećenjima preko. debljine kože i žigovima do najviše 300 cem” oštećene poVršine. ·Đonski vrat: Sa dubinskim oštećenjima do najviše 200 em” površine i izrazitim naborima zbog nedovoljne obrade. =1S

Đonska okrajina:

a) Okrajine koje su uže od 18 cm na najužem delu.

b) Sa dubinskim oštećenjima do najviše 150 em? oštećene površine.

B-3. Đonski krupon: sa najviše do 800 em” oštećene površine u koju se ubrajaju samo dubinska oštećenja do i preko. 4. debijine kože.

Đonski vrat: sa dubinskim oštećenjima do najviše 500 cm” površine, i brazdama. we Đonska okrajina: sa dubinskim ošteećnjima do najviše 300 cm? oštećne površine.

Đonska koža sa jačim oštećenjima nego u grupi B-3. - : Napomena: Oštećenom površinom smatra se površina oštećenog mesta. U koliko rastojanje izmedu sused-

B-4.

mih oštećenja izmosi manje od G cm u prečniku, to

se i ovakav medđuprosior smalra oštećenom površinom. Mehanička oštećenja nastala u toku tehno!oškog procesa snizuju grupu A u istoj meri kao grupu B.

Klasifikacija Na osnovu otstupanja od tač. 21 i 99 donska koža se svrstava u 5 klase i škart. S Prva, prima (I-a) obuhvata đonski krupon, vrat i okrajimu grupe

· A-} i .B-1

Druga, sekunda (II-a) obuhvata A-1 i B-2 ili :A-9 0 B-l : ' Treća tercija (IIH-a) obuhvata grupe A-1 i B-3 ili A-2 i B-2 ili A-53 i B-1 Škart obuhvata grupe A-4 ili B-4 ili A-9 i B-3 ili A-3 i B-2

U slučaju da se istovremeno pojavi više od jednog otstupanja u grupama A-2 i A-3, osnovna klasa se snizuje za jednu klasu.

U slučaju ustanovljenja ka'a (sasušivanja), primalac pošiljke donske kože, ima pravo na odbitak u slučaju, ako ustanovijeni procenat kala zajedno sa ustanovljenim procentom vlage preiazi 16%.

UZIMANJE UZORAKA I NAČIN ISPITIVANJA

Uzimanje uzoraka i način ispitivanja vrši se prema posebnim propisima. a: .

STANDARDIZACIJA

OPREMA I OZNAKA

Đonska koža se prodaje po težini (kg).

Okrajine se pakuju u svežanj po 10 komada, koji se povezuju konopcem. Krupon i vrat se ne pakuju. Svaki krupon, vrat ili svežanj okrajina mora imal;

žig proizvođača i oznaku klase i grupe. (Na pr. »KJIK«, TI-a, A-2 B-1). :

. Svaka pošiljka vagonska ili komadna mora imati kao

priog propratni dokumenat koji sadrži: 1) Firma i sedište preduzeća. 2) Naziv proizvoda sa oznakom klase i grupe, broja _ komada ii težine. - : 3) Od analitičkih podaiaka kod krupona upijanje vode i vodenog eksirakla, a kod vrata i okrajine samo vodeni ekstrakt. E 4) Naziv organa koji je doneo propis (kraticu) i broj propisa. a: 5) Znak kontro!e. 3087. Đonska koža uskladištuje se mr zatvorenim suvim prostorijama, zaštićenim od direktnih sunčevih zraka.

DK- 675.061.1.094.1

Predlog saveznog propisa kvaliteta br. IL. 3-4/33

MASNA KRAVINA PRIRODNA OPŠTE ODREDBE Pojam

Masna kravina je proizvod koji se dobija štavljenjem sirovih goveđih koža biljnim štavilima i mašćenjem životinjskim masnoćama. Sirove govede kože spadaju u težinsku kategoriju do 22 kg težine golice ili preko

· ove težine, ako kože ne zahtevaju duboko cepanje

kožnog tkiva.

Opseg i namena

Ovaj se propis odnosi na masnu kravinu koja je namenjena za izradu i opravku gornjih delova teške

obuće.

TEHNIČKI USLOVI

Izgled

Masna kravina se proizvodi u celim kožama i polovinama. Kod polovina, ledna linija kojom je koža podeljena, mora biti ravna. :

·Lice kože mora biti glatko i prirodno smede boje. Mesnata strana mora biti dobro očišćena i izglačana.

·da bude zbijena i glatke površine. Koža mora biti

meka i puna. ·

Presek kože mora biti jednoliko smeđe boje bez svellih pruga.

Koža mora biti ravnomerno i pravilno mašćena, da pr; dvostrukom savijanju mast ne izlazi iz tkiva.

Svako veštačko doterivanje kože u svrhu prikrivanja

„nedostataka zabranjuje se. iy

Tehnološko-analitički pokazatelji

Od upotrebljenih štavila mora biti najmanje 35% kestenovog tanina ili kvebrača i najmanje 90% smrekovog fanina u vidu ekstrakta i kore. Tanin smrekove kore može biti zamenjen kestenovim ili kvebračovim ekstraktom.

Mašćenje treba vršiti smesom ribljeg ulja, loja i ribljeg: degrasa.

Kravina mora biti potpuno proštavljena, tj. mora izdržali probu sa sirćelnom kiselinom.

'Proštavljenost se mora poslići u taninskim čorbama čija se konstrukcija postepeno povećava do 4" Be.

Vlaga najviše do - 15% ' Masnoće najmanje . 16% Pepela najviše do 1% Organ. vodeni ekstrakt najviše . 4% Upijanje vode za % safa najviše do 15% Za 24 sata majviše do : 35%