JUS standardizacija
[94
12 „Opseg i namena Ovaj se propis odnosi na sitnu kožu za postavu koja je namenjena za poslavu obuće i ga:anleriskih predmeta. Ž TEHNIČKI USLOVI
21 Izgled i
211 Sitnma koža za postavu proizvodi se u celim kožama.
212 Silna koža za postavu mora imati glatko lice, koje je čvrsto priljub:jeno uz srednji deo kožnog tkiva. Koža mora biti mekanog, punog i ejastičnog opipa. Mesna strana mora biti očišćena od potkožnog tkiva.
NO |]
Tehnički pokazatelji
294. Lica kože za postavu ne sme prskali pri oštrom savijanju na četvoro, niti prilikom blagog povlačen;a sa naličja metalnom šipkom zaobljenog vrha prečnika 8 mm. : :
220 Pri cepanju zarezane kože treba da se oseća otpor kožnog ikiva. S
22% Klasifikacija
931 Sitna koža za postavu svrstava se u prima, sekunda,
C tercija, kvarta i škart. .
232 U prima spadaju potpuno neoštećene, pravilno obrezane · kože i kože sa s;edećim oštećenjima:
a) Površinska oštećenja koja na opip ne pokazuju dubinski karakter do 2% površine kože zarasle ogreboline, abraš, boginje, zarasli ugrci itd.).
b) Dubinska oštećenja u vratnom i okrajinskom de:u do 2% cele površine. . :
c) Dubinska oštećenja i rupe na srednjem delu kože do 1% površine. S
293 U sekunda spadaju kože sa površinskim oštećenjima do 4% površine (sve vrste zarasih oštećenja, tragovi
potparenosli, mrlje itd.). Sa dubinskim oštećenjima ı
-vralnom i okrajinskom delu do 4% površine i na
jezgru do 2% površine. ;
%4 U terciju spadaju kože sa površinskim 'oštećem jima do 8% površine, dubinskim oštećenjima u vratmom
i okrajinskom delu do 87 i na jezgru do 4% površine. ·
295 U kvartu spadaju kože koje su oštećene do 35% - površine, zatim kože slabe otpornosti i tvrdog opipa. 996 U švart spadaju kože više oštećene od onih iz četvrte
klase, alt sa najmanje još 40% upotrebljive površine. Napomena: Oštećenom površinom smatra se površina oštećenog mestla. Ukoliko rastojanje između susednih oštećenja iznosi manje od 5 cm u prečniku, to se i ovaj međuprosior smatra oštećenom površinom.
3 „OZNAKA I OPREMA
3M Sitna koža za postavu prodaje se po površinskoj meri \(dm*). i
39 Klasificirane sitne kože za postavu razvrstavaju se po površini i debljini, tako da u isti omot dolaze kože približno isle veličine i debljine. U jedan omot pakuje se 19 komada kože. Omot se pakuje u papir i vezuje kanapom. O
35. Svaka koža mora imati žig: proizvođača, oznaku površine i klase. Omot mora biti snabdeven proizvoadčkom oznakom koja treba da sadrži:
1) Naziv i sedište preduzeća.
2) Naziv proizvoda sa oznakom .klase, grupe, broja
i površine svakog komada. : 3) Naziv organa koji je doneo propis (kralica) i broj propisa. 4) Znak kontrole.
4 ___Uskladištenje.
41 Koža za postavu smešla se u zalvorene i GquVe prostorije, STANDARDIZŽACIJA
DK 675.061.1 Predlog saveznog propisa kvaliteta br. I. 3-4/37 _ BLANK CRNI I PRIRODNI _
1 OPŠTE ODREDBE
1! Pojam Blank je proizvod koji se dobija štavljenjem sirovih
govedih koža biljnim štaviima i mašćenjem pomoći
masnoća.
12 Opseg i namena
Ovaj se propis odnosi na blank za saračke i sedlarske potrebe.
0) TEHNIČKI USLOVI - 21 Izgled
211 Biank se provodi u celim kožama, polovinama, vra_ _ftovima i okrajinama. Kod polovina, ledna linija kojom je koža podeljena u dve polovine, mora biti ravna. Lice kože mora biti. glatko. Crni blank mora biti bojadisan anilimskom bojom, a zatim pokrivem crnom apreturom: na bazi nigrozina. Lice crnog blanka i prirodnog blanka mora imati jednolik sjaj. Mesnata strana mora biti očišćena od potkožnog tkiva i uglačana da bude zbijene, glatke površine. Apretura- mora biti dobro povezana s licem. Dozvoljava se fino brušenje lica, odnosno skidanje gornjeg dela koriuma. 3 Prilikom izbora sirove kože za proizvodnju Dblanka treba uzeti pune i čvrste kože, izjednačeme debljime u dužini ledna linije.
O | i}
. 214 Prosek kože mora biti jednolike smeđe boje bez svet-
lih pruga. 929 Tehničko-analitički pokazatelji
221 Od upotrebijenih štavila- mora biti kestenovog tanina
najmanje 30%, smrekovog tanina 15%, kvebrača 15%. Smrekov. tanin može se zamenili kestenovim ili kvebraćovim ekstraktom.
299 Mašćenje se mora vršiti čvrstim masnoćama od kojih najmanje 5Q% je životinjskog „porekla (loj, stearin), a ostatak mineralnog (parafin).
9299 Blank mora biti potpuno proštavljen, tj. mora izdržati probu sa sirćemom kiseinom.
24 Vlaga najviše do 15% Pepeo najviše do 1,60% Masnoća najmanje 10% Ogr. vod. ekst. najviše 67% pH veći od 8 Ca Razlika pH najviše 0,70
Jačina na kidanje najmanje 200 kg/em". Analitički podaci se svode na kožu sa 15% vlage.
%5 Koža mora biti izjednačena, da debljina okrajine i vra{nog dela iznosi najmanje 3/4 debljine jezgra. Debljina
» srednjeg dela ne sme biti manja od 4 mm.
996 Blank ne sme naprskavali pri savijanju oko valjka prečnika petostruke debljine kože pri normainoj sadržini vlage i sobnoj temperaturi.
997 Pri savijanju kože apretura ne sme da se skida.
29 Oltstupanja 231 Kvalilativno svrstavanje vrši se na Osnovu | a) tehnološko-analitičkih otstupanja b) po prirodi i rasporedu oštećenja. 99 Po tehnološko-analitičkim olstupanjima blank crmi i prirodni se deli u grupe A-1, A-2, A-3. A-1. Koža bez ikakvih tehno!oško-analitičkih otstupanja od uslova propisanih u tač. 29. A-9. Koža sa sadržajem masnoće ispod 10% do 82%, ili sa jačinom na kidanju ispod 990 kg do 200 kg/cm" ili ako se apretura kida sa lica kože