JUS standardizacija
BROJ 3 1 OKTOBAR NOVEMBAR 1950
IJ
241
ovi
ili koža sa nedovoljno obradenom mesnatom siranom i licem; Mi ako pH vodenog eksirakia olstupa od propisanog. 3. Koža koja naprskava. pri probrniom savijanju; ili mije proštavljena; ili sa jačinom na kidanju ispod 200 kg. ili u suučaju da otstupanja prelaze dozvoljenu granicu navedenu -u A-2.
Po prirodi i rasporedu oštećenja bilo mehaničluhi 'ošle-
ćenja ili koja potiču od sirove kože, blank se deli u
grupe :B-1, B-2, B-39.
B-1. Polpuno neoštećena koža i koža sa s:edećim oštećen jima:
a) Površinska oštećenja i blagi nabori na vraiu koji na opip praktlično ne pokazuju dubinski karakter od najviše 1% oštećene površine.
b) Plitki zarezi na vratnom i okrajinskom delu naličja do 1% površine.
) Jedan žig od 190 cm”.
B-2. a) Površinska oštećenja do 3% od ce!e površine kože (zasekoline, ugrci, ogreboline, polipaTenost). b) Dubinska oštećenja, (rupe i žigovi) do najviše 2% od ukupne površine kože. B-3. a) Povržinska oštećenja do 8% oštećene površine
b) Dubinska oštećenja do 57% površine. c) Koža neujednačene deb:jine i tankih slabina
Napomena. Oštećenom površinom smaira se površina ošlećenog mesta. U kolko rasto:anje između Ssusednik oštećenja iznosi mane od G cm u prečniku io se | ovakav međuprostor smalra oštećenom površinom. Mehanička oštećenja nastala u ioku tehnološkog procesa snizuju grupu A u istoj mjeri kao grupi B. Klasifikacija Na osnovu oisiupanja prema {ač. 23 biank se svrslava u prima, sekunda i lercija. Prva klasa — Prima (I-a) obuhvata grupe
A-1 i B-i Druga klasa — Sekunda (II-a) obuhvala grupe
A-1 i B-2 ili
A-2 i B-1 Treća klasa — Tercija (III-a) obuhvata: grupe
A-1 i B-3 ili
A-2 i B-2 ili
A-5 i B-1 U slučaju da se istovremeno pojavljuje više od jednog olslupanja, osnovna klasa se smizuje sa jednom klasom.
UZIMANJE UZORAKA I NAČIN ISPITIVANJA
Uzimanje uzoraka i način ispilivanja vrši se prema posebnim propisima.
OFREMA I OZNAKA
Blank crni i prirodni prodaje se po ležini (kg). Svaka koža mora imati žig: proizvođača, oznaku klasc i grupe.
Unular svake klase blank se soriira i po ležini debljini. /
Blank kože se pakuju u bale po 10 polovina ili 5 celih tako, da se kože savijaju tako da im lice bude okrenufo, prema "spoljnoj sirani. Bale se pakuju u papir i vezuju konopcem. U 'jednu balu dolaze kože iste klase, ležine i debljine. Bala mora bili snabdevena proizvodačkom oznakom koja sadrži:
1) Naziv i sedište proizvodača
2) Naziv proizvoda sa OZIANOIIJ klase, 2De, broja
i težinć,
OL OL
125
3) Naziv organa koji je doneo propis (kralice) i broj propisa.
5) Znak koniroje.
USKLADIŠTENJE
Biank kože se uskladišiuju u suvim prostorijama.
DK 675.061.1 : 675.71
Predlog saveznož propisa kvaliteta br. I. 3-4/38 REMINII. LEĐA BILJNO SVIJETLA
224
225
2926
OPŠTE ODREDBE Pojam
Remenska leđa biljno štavljena su proizvod koji sc dobija iz prvoklasnih sirovih govedih leda od govedđih koža težinske kategorije preko 35 kg golice, biljnim štavljenjem i mašćenjem.
Opseg i namena
Ovaj se propis odnosi na remenska leda biljno šlav-
ijena koja su namenjena za izradu pogonskog [Cmenja. TEHNIČKI USLOVI Izgled
· Remenska leda se proizvode iz srednjeg dela govedih
koža. Linija odvajanja leđa od vrala i okrajine kože odredena Je promenom debljine na crti odvajanja. Leđa moraju biti pravougaonog oblika i ravne površine, bez vratnih i okrajinskih delova. Moraju obunvatiti po debljini izjednačeni srednji deo kože. Linija kojom su leda odvojena od vrata ili okrajina mora Difi ravna.
"Lice kože mora biti prirodno smede boje i dobro izg'a-
čano. Mesnala sirana očišćena od polkožnog ikiva da se ocrtavaju iragovi kapilarnih sudova.
Presek kože mora biti jednolike smede boje bez svei: lih pruga.
Tehničko-analitički pokazatelji
Od upolrebljenih. štavi:a mora biti najmanje 30% ke: stenovog tianina, 10% kvebrača i 20% ssmrekovos ı hrastovog (iz kore). tanina u vidu eksirakla i kore smreke i hrasta. Tanin smrekove i hraslove kore može biti zamenjen kestenovim i u manjem delu kvebračovim eksiraktom,
Mašćenje treba vršili :ojem, ribljim degrasom, stearinom i parafinom.
Po stepenu i načinu mašćenja razlikujemo tri vrsie remenskih leda: hladno mašćena sa naimanje 6% masnoće; topio mašćena sa majmanje 12% masnoće ı mašćena čvrslim masnoćama sa najmanje 20% muasnoće. Remenska leda moraju bil potpuno prošlavljema, t|. moraju izdržati probu sa sirćeilnom kiselinom. Proštavljenost se mora poslići u taninskim čorbama, čija se konceniracija postepeno povećava do "Be. Remenska leda ne smeju doći u kontakt sa čorbama
od &'Bć, ako prethodno nisu bila proštavijena. Vlaga majviše do 15% Pepela najviše do 1,4%. Masnoće najmanje 6% (hiadno mašćeno 12% (toplo mašćeno) 20% (sa čvrslinrmasnoćamla) Masnoće najviše 24% Organ. vodeni eksiraki najviše 56% pH veći od 5 Ieazlika, pH najviše 0,7 Jačina na kidanje ši najmanje 250 kg/cime Rastezanja kod kidanja najviše 45%
vlage,