JUS standardizacija
BR. 11—1%1. A p--
mice zavoja moraju biti blanjane (rendisane. Težina zavoja od mekog drveta iznosi oko 1,40 kg, a od tvrdog oko 2,2 ikg.
Kabineiski sanduci upotrebljavaju se samo za pako-
vanje najfinijih kvaliteta svežeg: voća (ekstra i | kvalitet),
i to: svežih jabuka, krušaka, kajsija i bresaka. Plodovi se pakuju rukom »uložno«, ij. zavoj se oblaže DO dmu, a redovi plodova (koji se siažu pravilno u »brokut«, »četVOrokut« ili na »kdm«) razdvajaju hartijom ii epenkom.
Predlog saveznog propisa kvaliteta br, o41 ZATVORENI AMERIČKI SANDUK
Zavoji ovoga lipa predviđeni su samo u jednoj Vve:ičini, a upotrepDljavaju se za možno pakovanje jabuka i
krušaka »Ekstra« i I kvaliteta, kao i pomorandži limunova. a) — Mere u mm Dužina Širina Vigina Žapremina u a - b c litrima 1 ODOMO| 3 4 5 Unutarnja 450 290 270 85,28
| Spolja 412 806
og ||__-
= 1! D BL O |ss|S_| |S
ov |_S=| = | 3 Bočne stranice 1 8 | 252| 450| 16 Čeone stranice 2 | 11 | 259| om4| 4 | : Poklopac 3 | 7 | 806) 472| 6
~ 2x45
Dno 4 TW | 806 472| 6 Popreč- | poklopac| 5 | 11 | 40) 806| ne lef- — | — | | — |—==|=<—= vice | dno 6|ari| 40) 806| —
Ovaj zavoj može se izrađivati od fino rezanog jelovog ili smrekovog drveta (a evemiualo i od {OpOIOVOg, lipovog i lbukovog drveta) koje mora biti prosušeno, zdravo, bez većih čvorova i bez mirisa. Spoljne wtranice
zavoja moram biti bianjane (rendisane), Težina {tara zavoja od mekog drveta iznosi oko 5,5 kg, a od ivrdog oko 6,5 ikg. BOAT
TS SEO 287
? O Američki sanduk dosta je skup za pakovanje svežih jabuka i krušaka i stoga se upoirebljava samo za najfinije sorte i najbolje kvalitete, a naročito zimi, kada preti opasnost da voće ipromrzne za vreme transporla.
- Predlog saveznog propisa kvaliteta br. 542 BAČVE ZA VOĆE
U predlog saveznih propisa za pakovanje. voća unesen je i ovaj tip drvene ambalaže, koji se mnogo iupotrebljva u SAD i Kanadi za pakovanje svežih stonih jabuka. U Evropi, kao i u našoj zemlji, ovaj se zavoj Vo retko upotrebljava za jabuke, jer je skup i mmogo povećava ceni pakovanom iproizvodu — naročito 'kod izvoza, gde se ambalaža ne Vraća.
U predlogu se predviđa veka i ma'a bačva siedećih mera: : :
a) — Mere u mm BO i HO | Š trbuh a a _- O oina | Spo!ja |
Iznutra
Spolja
Iznutra
b) — Mere u mm KI <<—== Obručevi (presek)
Deblji- | Materijal |___Obručevi (presek) __
Vrsta na duge bačve čelo vrat trbuh > B i „je- 3
Yelika |iG—18 | ato a ee | 95%1,5|25X1,5| 25X1,5
— 11.3 3S D Ko kovina, topo-|- KES | ||
10. | Oyiaj 00 |2054,5| | | 15 UĆ
Mala
Predlog saveznog propisa kvaliteta br. 543 LETVARICA PLITKA
(otvoreni holandski sanduk)
Ovo je jedan od najvažnijih tipova zavoja, koji se pokazao kao najpogodniji za pakovanje skoro svih vrsta svežeg voća, kao i nekog povrća. Om se smatra ikao najpogodniji za pakovanje svežeg voća zbog toga, što roba u njemu mnaibolje izdržava transport do tržišta i potrošača. U njemu se sveže voće leže kvari, jer je više izložemo vazduhu i provetravanju za vreme prevoza i stajanja. Oni se me &meju upolrebljavati za prenos svežih šljiva od voćnjaka do utovarnih slanica po lošim putevima, jer se sa plodova olire pepeljak (voštani prah) usled čega šljive gube svoj lepi izgled i avežinu i brže se kvare. Da bi se to izbeglo, sveže šljive treba u voćnjaku pakovati u zatvorene ose letvarice (štajgne — gajbe), \pa pošto se prevezu do mfovarnih stanica, tamo ih onda wpreručiti u otvorene plitke letvarice.
\