JUS standardizacija

STANDARDIZACIJA

151

toda Kalman-Fodorova, zasniva se na hemiskoj reakciji amonijumvanadata Sa kapsaicinom, Kao rezultat dejstva ovih supstamci javlja se zelema boja. Ustvari, pri hemiskoj reakciji postaje vanadijumoksihlorid, koji sa kapsaicinom daje izrazito plavu boju, odnosno u većim koncentracijama daje talog. Međutim, u Daprici se između ostalih sastojaka nalaze i karotinoidi, koji su žute boje, pa se usled nastale mešavine Žute i plave boje dobija praktično zelena boja. Na osnovu inteziteta obojenja, prilikom ispitivanja uzoraka mlevene paprike, i poređenjem sa standardnim rastvorima čistog Kapsaicina (pOznatih koneentracija), dodatop acetonskom ekstraktu plemenite slatke paprike, vrši se određivanje Sadrže kapsaicina. Rezultati koje daje ova metoda dovoljno su precizni, te se metoda možs usvojiti za standardnu metodu. Na ovom mestu moramo Taglasiti da sadržina Kapsaicina u plodu paprike jako varira i da ona ne zavisi Samo od vrste Daprike, tehološkog pracesa njene prerade, već i od Kklimatskih prilika pre berbe. U sušnim i toplim godinama, sadržna Kapsaicina u mplodovima paprike veća je nego u normalnim godinama.

8) Mikroskopsko ispitivanje

Značaj mikroskopskog ispitivanja je u tome, Što se mikroskopskom analizom proizvoda dokazuju Osnovni elementi paprike i eventualne druge primese biljnog porekla. Ovo ispitivanje služi prilikom proveravanja kvaliteta paprike, za dokazivanje raznih falsifikata paprike biljnog porekla koji se damas susreću na tržištu. Među njima se najviše pojavljuju slučajevi falsifikata Sa brašnom, a ima i takVvih koji su štetni po ljudsko zdravlje. Na osnovu sadržine skrobnih zrmaca, mikroskopskim pregledom može se zaključiti o vrsti dodatog: brašna. U vezi stim napominjemo da zrela paprika ne Sadrži skrob, a zelena u vrlo malim količinama: ovaj Skrob, Koji

DKE 389.6 (049.3)

potiče od zelene paprike, razlikuje se Dpo svojoj strukturi od zrnaca skroba poreklom od žitarica.

9) Pacovske i mišije dlake. -

Papriku napadaju i njom se hrane miševi i pacovi, te postoji mogućnosti zagađenja paprike njihovim Wdlakama. Ove Štetočine ulaze u vreće i drugu ambalažu sa paprikom, pa Čak i u Same mlinove. Mikroskopskim pregledom može se lako utvrditi prisustvo pacovskih i mišijih dlaka, koje se razlikuju po svojoj biološkoj građi od ostalih animalnih i vegetabilnih vlakana. Prisustvo pacovskih i mišijih dlaka u mlevenoj paprici ukazuje na njenu zagađenost i takva paprika ne bi smela doći u promet. Na svetskom tržištu mlevene Daprike, na ovu Vrstu zagađemosti obraća se maročita pažnja, Dba zato smatramo da standard treba da sadrži i ovu odredbi.

Pored kontromog pregleda, za ovu VrStu ZaBađenja vrši se i bakteriološki pregled paprike ma bakterium colli.

| 10) Veštačke boje

U cilju postizanja veće cene, mlevema paprika se boji veštačkim bojama. Ove boje obično su sintetičke i mogu biti neškodljive i veoma škodljive po ljudsko zdravlje. Prisustvo veštačkih boja u mlevenoj paprici smatra &e kao falsifikat. Obzirom na naše sanitetske propise, koji zabranjuju bojenje mlevene paprike veštačkim bojama, smatramo da je nužno da i predlo jugoslovenskog standarda za mlevenu papriku treba da sadrži odredbu o dokazivanju prisustva veštačkih boja. Metoda koju smo predložili, po ČONKI, vrlo je jednostavma, prakična, sigurna di lako izvodljiva za naše prilike. Ova metoda se kod mas primenjuje u praksi i pokazala se kao vrlo dobra i dovoljno preciszma.

- Dr. Aleksandar Janković

PREDLOZI STANDARDA NA JAVNOJ DISKUSIJI

Na predloge standarda, anotirane u ovom broju biltena, primedbe treba dostaviti najkasnije 29

februara 1953 godine.

UPOZORENJE: Predlozi ovih standarda, biće dostavljeni

samo onim privrednim organizacijama,

ustanovama i td. koje su se mw smislu poziva objavljenog u biltenu „Standardizacija” br. I 9 izjasnile, da, žele da budu saradnici pri izradi pojedinih jugoslovenskih standarda.

Ostali interesenti, koji bi želeli na dadu svoje primedbe i dopune na ovde anolflirane predloge standarda, mogu ih fakođe poručiti, čime se naknadno uključuju u saradnike. ~

Dkoliko Savezna komisija za standardizacijii predloge i dopune, neće ih više smatrati saradnicima, Ostali interesenfi, koji bi želeli da im se d

uz naplatu pouzećem.

DK 637.1

PREDLOZI JUGOSLOVENSKIH

Predlog br. 747 Kalcijum karbid, CaC-. Ovaj predlog Standarda odmosi se na proizvod dobiven redukcijom pečenog kreča pomoću koksa ili antracita, u električnim pećima. Predlog: obuhvata Sledeće odredbe: opseg, primenu, klasifikaciju, tehničke propise, način uzimanja uzoraka, broj i veličinu uzoTaka, mačin ispitivanja, pakovanje, Oznake, smeštanje i čuvanje. Upo-

iS tirebljava se za rasvetu, u hemiskoj industriji, i drugim granama privrede i zanatstva. JUS H.B9.090.

ne bude od pojedinih

STANDARDA

saradnika primila nikakve a predloge će im moći dostaviti samo uz naplatu.

ostave pojedini predlozi standarda, mogu ih poručiti

IZ OBLASTI HEMISKE INDUSTRIJE

Predlog br. 748 Acetilen C.H.. Ovaj predlog: standarda odnosi se na proizvod dobiven dejstvom vode ma kalcijum karbid, rastvoren u acetonu i pakovan u čČelične boce. Predlog obuhvata sledeće odredbe: opseg, primenu, klasifikaciju, tehničke propise, uzimanje uzoraka, broj i veličinu uzoraka, načil ispitivanja, pakovanje, oznake, Smeštanje i čuvanje. Upotrebljava se za autogeno zavarivanje, za plovne svetlosne signale i druge specifične potrebe u industriji i „gzanatshvu JUS H.FP3.011.