JUS standardizacija

Žž a #"'

100 . | - STANDARDIZACIJA |

6.111 Debljina: 41, 50 i 60 do 80 mm. | | 6.112 Širina: 12 cm i više. | 6.113 Dužina ovisi o debljini i iznosi: za debljinu 41 mm 130 cm i više, za debljinu 50 mm 150 cm i više, za debljinu 60 do80, 200 cm i više, 6.2 Kvalitet. Piljenice — dueli moraju biti zdrave, čiste, ravne bez raspuklina i pukotina oštrobridno i pravilno obrubljene, a dozvoljava se koničnost do 2 cm na 1 m dužine. Ne razvrstava se u kvalitetne razrede. 6.91 „Dozvoljava se: 6.211 Kvrge. Za svaki puni metar dužine, po dve zdrave srasle male kvrge koje probijaju debljinu, ili umesto dve male jedna srednja kvrga koja ne probija debljinu. Umesto zdrave kvrge, može biti po koja dobro očišćena rupa od trule male kvrge dubine do 1/5 debljine samice. · 6.212 Bušotina od strizibube umesto srednje kvrge dubine do 1/5 debljine. 6.913 Bušotine od mušice, po koja u bijeli na bokovima ili na plohama širine, ako ne probijaju u srž. 6.214 Srce prorezano ili uklopljeno s jednostranom uzdužnom pukotinom do 1/2 debljine piljenice. 6.915 Raspukline na jednom ili na oba čela, ako obe zajedno nisu duže od širine piljenice. 6.216 Rujavost ili taninske pruge na lošijoj plohi. 6.217 Usukanost do 1 em na 1 m dužine. 6.218. Mrlje od ležanja do 3 mm dubine. 6.219 Zdrava bijel na bokovima piljenice do 2/3 debljine, a na plohi do 1/4 širine u celoj dužini.

6.3 Piljena bačvarska građa To su obrubljene hrastove piljenice blistače ili polublistače, koje služe za izradu bačava i to plašta (dužice) i dna (danarice).

6.31 Duge za pivske bačve su čiste blistače sa najviše 50% komada kod kojih sržni traci nisu usporedni plohama širine nego skreću za 1/2 debljine na stranu. |

6.32 Duge za vinske bačve su blistače ili polublistače, ali mogu biti prema posebnim uslovima i čiste bočnice. _-

6.33 Dimenzije

6.331 Duge za pivske bačve

ea II III IIIa II ze ———- _ Sadržina: 12,57 ! 257 50 7 1007 Duge dužice |danarice| dužice |danarice| dužice |danarice| dužice |danarice Debliina | TREE LO 40 | 82 | 45 | 85 50 | 85 55 40 Širina 7cmi i Vi ŠLe u cm · Dužina 608 | 40 | 80 | 50 | 85 | 60 40 | 70 | 50

6.332 Duge za vinske bačve

| DEPLina 25—82 38—50 | 60 i više

Širina u cm

7 i više 8 i više 9 i više

Dužina a 2 es u cm 85—95 50—60 100 i više

Postepenost po 5 po 10 po 10 i 25

_ u Cm |

KECA III IE OI Ka OI a Om

6.4 Kvalitet. Piljena bačvarska građa mora biti zdrava čista, ravna i neusukana, pravilno oštrobridno obrubljena pri čemu sme biti koničasta u širini do 2 cem na metar dužine.

6.41 Duga za pivske bačve razvrstava se u skupni razred I/II.

6.42 Duga za vinske i ostale bačve razvrstava se u skupni razred I/IT i III.

6.43. Dozvoljava se za kvalitet I/II |

6.431 Kvrge: Zdrave srasle svetle kvržice koje ne prodiru dublje od 1/2 debljine duge, ili kvržice pole- | guše uklopljene ili prorezane ako aisu dublje od 1/3 debljine duge.

6.439 „mBušotine od strizibube — jedna na jednoj plohi do 1/3 debljine duge ako nije na mestu gde će se || rezati utor. .

6.433 Bušotine od mušice, na bokovima ako ne probijaju na plohe širine, a na potpuno čistim po tri bu-= šotine na jednoj plohi do pola debljine druge.

6.434. Srce — trag od srca na dugama širim od 8 cm, ako nije dublji od 1 cm.

6.435 Raspuklina na jednom čelu, ako nije duža od širine duge.

6.436 Taninske pruge na jednoj plohi, ako ne prodiru dublje od 2/3 debljine duge.

6.437 Izbočenost koja se može pri izradi izravnati. |;

6.438 Zdrava bijel na celoj debljini boka, nako ne pokriva plohu širine više od 3 mm u polovini dužine, odnosno 10 mm na kraju, |;