JUS standardizacija

Ol -7: 0:10] 7.92. 7.921

OJO) M H= CO

[53]

>

DO 1 = =

je

> H MH M

CO CO OD CO CO CO CO go CO (O b HE H> H>- bi }P PM Me ćO CO —1 O> Ob 1 }i>_ CAO DJ

O

9.2,

9.21 9.211 9.212

9.3

9.831 9.311 9.312

9.4

9.41 9.411 9.412. 9.5

S OON

STANDARDIZACIJA

Dozvoljava se

Kvrge: uklopljene ili prorezane poleguše, natrule kvržice i ožiljci, rupe od frulih kvrga dubine do 1/2 debljine popruge. 5

Bušotina od strizibube: dubine do 1/2 debljine popruge.

Srce s uzdužnim pukotinama dubine do 1/3 debljine popruge.

Taninske pruge na lošijoj plohi

Srednja usukanost.

Mrlje od ležanja

Zdrava bijel kao na II

Kvalitet »B« (Bjelike, bakuljače)

U ovaj kvalitet razvrstavaju se popruge kojima bolja ploha odgovara za kvalitet I/II a lošija pokrivena potpuno bijeli do 1/2 debljine.

Kvalitet »R« (rujave) n

U ovaj kvalitet razvrstavaju se popruge koje odgovaraju za kvalitet I/II ali su im obe plohe rujave. Četvrtače

Dimenzije. Ukoliko nije drugačije određeno uslovima izrađuju se četvrtače s presekom 838/38 mm i većim u dužini od 50 do 95 cm i 1 do 1,80 m.

Postepenost u dužini do 95 cm po 5 cm, a preko 100 cm dužine po 10 i 25 cm.

Kvalitet a

Prema kvalitetu razvrstavaju se četvrfače u razrede I i IL Kvalitet I

Dozvoljava se: na jednoj plohi sve one greške koje su dozvoljene na obrubljenoj građi I kvaliteta. Kvalitet II i - ::

Dozvoljava se: na tri plohe sve one greške koje su dozvoljene na obrubljenoj građi II kvaliteta.

-GREDE

Hrastove grede izrađuju se skoro isključivo po narudžbini.

Dimenzije. Presek kvadratan ili približno kvadratan i dužina prema narudžbini.

Kvalitet. U koliko nije uslovima drugačije propisano grede moraju biti zdrave, ravne, neusukane s greškama koje ne ugrožavaju čvrstoću.

Ne razvrstavaju se u kvalitetne razrede.

Dozvoljava se -

Kvrge: male zdrave srasle kvrge neograničeno, za svaki početi metar dužine po dve čvrsto srasle zdrave srednje, ili po jedna srasla zdrava velika kvrga, ili isto toliko ožiljaka od ozleda iste veličine, ili umesto dve srednje zdrave kvrge, po jedna dobro očišćena rupa od natrule srednje kvrge dubine do 1/5 debljine grede. :

Bušotine od strizibube za svaki početi metar dužine po jedna dubina do 1/5 debljine grede i broji se

'kao dve zdrave srednje kvrge.

Bušotina od mušice na svakom metru dužine po 5.

Srce uklopljeno ili prorezano bez uzdužnih pukotina.

Raspukline na jednom ili na oba čela, ako obe zajedno uzete nisu duže od 1/40 dužine grede. Pukotine od sušenja na dve plohe dubine do 1/5 debljine grede.

Rujavost prugasta neograničeno.

Mala usukanost.

Zakrivljenost do 1% od dužine ali ne i smeru visine grede.

Mrlje od ležanja neograničeno.

Zdrava bijel na jednom ili na dva brida, ako ne pokriva na obe plohe zajedno više od 1/5 širine grede. Lisičavost na dva brida do 1/10 širine grede. i

BJELIKE I IZMET AK

Pod naziv »bjelike« svrstavaju se daske, četvrtače, letve i letve za vinograde izrađene iz zdrave bijeli. Sirovina: okorci i obodne piljenice.

Obrubljene piljenice

Dimenzije

Debljina: 20 mm i više. Sirina 12 cm i više.

Dužina 100 do 170 cm postepenost 925 cm 5 200 do 350 „, ij % „ 5 400 cm i više ss 100 .,

Četvrtače Dimenzije

Presek: razni

Dužina: kao pod 9.113

Letve

Dimenzije

Presek: 25/38 mm i 25/50 mm Dužina: kao pod 9.113

Letve za vinograde

Dimenzije:

Presek: 25/95 i 25/39

Dužina: 100 do 200 cm, postepenost 955 cm

Kvalitet. Zdrava građa koja odgovara nameni.

Pod naziv »izmetak« razvrstava se građa koja ne odgovara uslovima za merkantilnu građu, nadalje ru-

jave i mušičave piljenice.

II pda.

TV-a —