JUS standardizacija
ai ami a 1-=-i
rj 444 eazr yt 1
Model vare
sa aldikas zid juijs=adlij oma ve fik==ia Alaska {spasio ya aaa —iU/A eti, kae paaa ka aan wta u ak aki il a:
| | | | | | ;
-- eb ————0ŽmOA PG i Hah u \ajihlarua aas
STANDARDIZACIJA · 1 201 | SAMICE Sl Dimenzije ; · m 3.11 Debljina: 20 mm i više, forsirajući debljinu 60 mm. 3.192 Širina: najmanja širina 12 cm. 3.13. Dužina: 50 cm i više. 3.14. Razvrstavaju se u dužinske razrede: _ 50 do 95 cm, i 100 do 190 cm, i preko 200 cm. 3.15 „Postepenost: do 95 cm po 5 cm, a preko 100 cm po 10 cm. 300, Kvalitet. Samice se razvrstavaju u razrede kvaliteta I, II i »M«. 3.3 Kvalitet I. U ovaj razred razvrstavaju se zdrave, čiste, približno prave i neusukane samice. 3.31 „Dozvoljava se 8.311 Kvrge: na lošijoj plohi za svaki početi metar dužine po jedna zdrava srasla srednja kvrga ili po dve zdrave, srasle male kvrge koje ne probijaju debljinu samice. 3.312 Srce prorezano ili uklopljeno u samicama debljim: od 40 mm, ako je bez srčanih grešaka. 3.313 Raspukline na jednom ili na oba čela na samicama dužim od 100 cm ako obe zajedno misu duže od širine samice. 3.314 Zakrivljenost jednostrana do 3% dužine na samicama dužim: od 200 cm. 3.4 Kvalitet II. U ovaj razred kvaliteta razvrstavaju se zdrave približno ravne i čiste. 3.41 Dozvoljava se 3.411 Kvrge: za svaki puni mefar dužine po jedna zdrava srasla srednja kvrga ili za svaki početi metar dužine po jedna zdrava srasla mala kvrga koja probija debljinu samice. 3.412 Srce uklopljeno ili prorezano bez srčanih grešaka u samicama debljim od 50 mm. .413 Zakrivljenost — jednostrana na samicama dužine 100 do 190 cm do 3%, a na dužim od 200 cm do 5% od dužine piljenice. : 3.414. Raspukline na jednom. ili na oba čela samica dužih od 100 cm ako obe zajedno nisu duže od širine samice. Mala usukanost. ; 35 Kvalitet »M«. U ovaj kvalitet razvrstavaju se zdrave samice od kojih se može iskoristiti najmanje 50% za kolarske, stolarske i tokarske svrhe, a koje ne zadovoljavaju uslove za kvalitet IT. 4 ČETVRTAČE 4.1 Dimenzije 4.11 „Presek: 25/5% do 150/150 mm. 4.12. Dužina: 50 cm i više, 4.9
TS.
KK =—c—KK————
Predlog br. 938
Kvalitet. Četvrtače moraju biti zdrave, ravne, oštrobridno piljene i pravimo obrubljene. Tri plohe
moraju biti potpuno čiste, a na jednoj se dozvoljavaju zdrave srasle kvrge promera do 1/2 debljine četvrtače. :
_ DK 674.038.3 TVRDI LIŠĆARI 674.031.628.22
ORAHOVA PILJENA GRAĐA JUS D.C1.027
NO O KO KO IO IO = Bo i | | O) O —
E Go
CO CO GO (5 CO a | A [Si GO NO
GOO GO 5 O = =
9.312,
Iz orahovine izrađuju se sledeći sortimenti: kladarke, samice i četvrtače.
KLADARKE
Dimenzije
Debljina: 20, 25, 50 i 80 mm, a ostale debljine samo po narudžbini.
Sirina: 12 cm i više.
Dužina: 200 cm i više sa do 25% od 1,50 do 1,90 m. a:
Kvalitet. Kladarke se razvrstavaju u razrede kvaliteta I/IT i »M«. Kvalitet kladarki određuje se prema kvalitetu pojedinih piljenica, a prema uslovima za samice.
Kvalitet IT. U ovaj razred razvrstavaju se kladarke izrađene iz trupaca promera 30 cm i više, a koje se sastoje pretežno od piljenica kvaliteta I. . Kvalitet II. U ovaj razred razvrstavaju se kladarke izrađene iz trupaca promera preko 95 cm i više, koje se sastoje pretežno od piljenica kvaliteta 11, a manji deo kvaliteta I.
Kvalitet >»M«. U ovaj razred razvrstavaju se kladarke koje se sastoje od piljenica kvaliteta »M« ili kvaliteta »M« i II. -
SAMICE Dimenzije Debljina: 20, 25, 50 i 80 mm, a druge debljine po narudžbini. Širina: 10 em i više. Dužina: razvrstavaju se u dužinske razrede 50 do 95 cm, 100 do 190 cm, i preko 200 cm. Postepenost do 95 cem dužine po 5 cm preko 100 cm dužine po 10 cm. Kvalitet. Samice se razvrstavaju u cekupni razred kvaliteta I/ITI i »M«.
Kvalitet IT. U ovaj razred razvrstavaju se zdrave i čiste samice, približno prave s tamnom srži. Dozvoljava se:
Kvrge za svaki puni metar dužine:
na boljoj plohi: po jedna zdrava srasla mala kvrga do 20 mm promera;
na lošijoj plohi: po dve zdrave srasle srednje kvrge koje ne probijaju na bolju plohu.
Srce uklopljeno ili prorezano u samicama debljim od 50 mm. Srce s uzdužnim pukotinama mo”? se izrezati, a preostali zdravi delovi moraju biti barem 12 cm široki,